Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomist Dr.
[email protected]

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI VE ÖĞRETTİKLERİ

15 Haziran 2024 - 12:46



Ukrayna ile Rusya iki yıldan beri savaşıyor. Bu savaş,  insanlığa çok şey öğretti. Bunları aşağıdaki gibi özetlemek mümkün;

1. Askeri hedefler kolay  saptanıyor. Kolay imha ediliyor. 

Rusya, uzaydan peykler ile hedefleri saptıyor ve güdümlü roketler ile hedefleri imha ediyor. 

Ukraynaya  bilgileri Batı veriyor. Aynı zamanda, güdümlü silah desteği  veriyor. Ukrayna, Rus hedefleri kolay imha ediyor. 

2. İnsan kaybı çok yüksek oldu.

Hedeflerin kolay saptanması ve imha edlimesi yüzünden, asker kaybı çok yüksek oldu. Ukrayna ordusunda askerin ortalama yaşı 40 seviyesine kadar yükseldi. Ukraynanın asker kaybının 600 bini aştığı söyleniyor. Rusyanın asker kaybı da yüksek. 200 bini aştığı iddia ediliyor. 

3. Savaştan karlı çıkan ülke AMERİKA oldu.

Savaştan önce,  Natonun geleceği tartışılıyordu. Avrupalılar kendi ordularını kurmak istiyordu. Savaştan sonra, Avrupa ordusundan söz edilmiyor. Savaş Natonun dağılmasını kurtardı.  Finlandiya ve İsveçin katılımı ile gücünü artırdı. Nato denildiği zaman, akla Amerika gelir. Amerika, Nato sayesinde güç dengesini lehinde tutmayı başarıyor. 

4. Savaş, silah tacirlerinin işine yaradı.

Batı elindeki konvensiyonel silah ve mühimmatı Ukraynaya verdi. Mühimmatın tükenme noktasına geldiği rapor ediliyor. Silah tacirleri, ellerindeki stokları bitirdiler. Para kazandılar. Kazanmaya devam ediyorlar.

5. Batının mühimmat üretiminde göründüğü kadar güçlü olmadığı anlaşıldı.

Batı kaynaklarını sivil konulara tahsis etmiş. Halkın refahı için kullanıyor. Silah ve mühimmat üretimini azaltmış. O hale geldi ki, Batının elinde 155 mm top mermisi kalmadı. İşin ilginç yanı, Batı top mermesi üretmekte zorluk çekiyor. Rusya ise, Batının bir yılda ürettiği top mermisini bir haftada üretiyor. 

6. Batı, amacına ulaşamadı,

Batının amacı, Rus ekonomisini batırmak ve Rus İmpratorluğunun dağılmasını kolaylaştırmak idi. Ancak tam tersi oldu. Kaynak zengini Rusya, petrol ve gaz fiyatlarındaki artış sayesinde ekonomik açıdan daha güçlü bir yapıya ulaştı. Rus halkı, PUTİN etrafında adeta bütünleşti. 

7.  Savaştan AVRUPA zararlı çıktı.

Savaş acımasızdır ve masraf getiriyor. Bu savaşın bedelini Avrupa ödüyor. Rusyadan Avrupaya gaz taşıyan Kuzey Akım boru hattını, Amerikalılar patlattı. Avrupa  doğal gaz sıkıntısı çekiyor. Mecburen,  Amerikanınn pahalı kaya gazını satın alıyor. Ayrıca, Avrupa  milyonlarca Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. Masraflarını karşılıyor. 

8.  Batının Ukraynayı desteklemesine rağmen savaş büyümedi.

Batı, Rusyaya karşı Ukraynayı kullanıyor. Mali ve askeri destek veriyor. Silah ve  mühimmat gönderiyor. Askeri istihbarat temin ediyor. Batının tek şartı var. “Verdiği silah ve mühimmat Ukrayna sınırları dahilinde kullanılacak”

Batının verdiği füzelerin, Moskovayı vurması işten değil. Ancak, savaşın genişlemesi ve üçüncü dünya savaşına dönüşmemesi için taraflar azami dikkati gösteriyor. 

9.  Savaş uzatılıyor.

Ukrayna Halkı, devlet adamı niteliği taşımayan soytarıyı başkan seçmenin siyasi sonuçlarını yaşıysor. Akıllı devlet adamı, ülkesini vekalet savaşına sokmaz. Tarihte vekalet savaşı yapan toplumlar ağır bedel ödemişlerdir. Ukrayna bu ağır bedeli ödüyor.

Avrupa ülkeleri savaşın bir an önce bitmesini istiyor. Ancak, Amerika savaşı uzatmak için elinden geleni yapıyor. Çünkü savaştan en karlı çıkan ülke Amerika oldu. Avrupaya,  pahalı kaya gazı satıyor. Silah satıyor. Nato güçlendi. Enflasyona rağmen “kağıt para dolar” uluslararsı geçerli REZERV PARA olarak kabul görüyor. 

10. Savaşın Türk ekonomi ve siyasetine pozitif katkıları oldu.

İstanbul merkantilizmi sayesinde, Rus ticareti, ekonomiye ilave döviz kazandırıyor. Ticaret dengesinden aşırı açığa rağmen, cari açıktaki düşme kazanılan miktarın yüksekliğni gösteriyor. 

Türk iha ve sihaları, Ukrayna savaşında kullanıldı. Başarılı oldular. Rusya, siyasi yöntemleri kullanarak, Türk sihalarının Ukraynaya satışını engelledi. Ancak, uluslararası toplum insansız hava araçlarındaki başarımızı konuşuyor. 

Türkiye, 35 ülkeye  siha satıyor. 

Kar kokusu alan Amerikalı şirket 400 kişilik kadrosu ile  Ankaraya geldi. Hava araçlarına motor üretmek için fabrika kuruyor.

Siyasi bakımdan dahi Türkiye başarılı sonuçlar elde etti. Türkiyeyi adam yerin koymayan NATO, Türkiye ne derse yapmak zorunda kalıyor. F 16 ları veriyor. Silah ambargosunu kaldırmak için çalışıyor. Amerikanın Ankara büyük elçisi “Türkiye Batıya KÖK saldı” diyor.

Tarihi gerçek devam ediyor. Rusya başarılı olduğu zaman, Batı Türkiyeyi hatırlıyor. Türkiyeyi kazanmanın  yollarını arıyor. Buluyor. 

Şinasi Kara

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum