Sene 1980. Hamburg'da yaşıyorum. Sokaklar Turken Raus yazıları ile dolu. Almanlar bizi istemiyor. Defolun gidin anlamında yazılar ile adeta tehdit ediyorlardı.
Meselenin sosyolojik nedeni, beni yakından ilgilendiriyordu. Sebebini Hamburg Üniversitesi sosyoloji kürsüsünde öğrenme fırsatı buldum.
Sosyoloji Profesörüne ''Birinci dünya savaşını beraber yaptık. Koca bir imparatorluğu Almanlar yüzünden yıktık. Türk-Alman dostluğuna ne oldu. Neden, defolup gidin diye Almanlar bizlere hitap ediyor'' soruma ilginç cevap almıştım. Sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sosyoloji Profesörü ''nedenin kökeninde kültürel uyuşmazlık olduğunu'' açıkladı.
1960 lı yıllarda, işçi ihtiyacını karşılamak üzere ülkeye gelen Türkler beraberinde kültürlerini de getirmişlerdi. Almanlar ''Geri kültüre sahip Türklerin, ileri Alman kültürü karşısında yok olup gideceklerini'' düşünüyorlardı. Ancak, tam tersi oldu.
Almanlar ''insana ve insanlığa değer vermenin'' önemini anladılar. Alman kültüründeki baskın egoizmin, Türklerde olmadığına şaşırıyor. Türklerin ''aile kavramına verdiği önemi'' keşfediyordu. Aile sadakatının, birlikte yaşama kültürünün ve fedakarlığın Türkleri bir arada tutan değerler olduğunu gördüler.
Para kazanmak için Almanyaya gelen Türk, Almana kahve ısmarlıyor. Sigara takdim ediyordu. Komşusuna hediye veriyor. Dahası selam veriyordu. Soğuk Almanın görmezden geldiği Türk, her gün Alman toplumunu etkiliyordu.
Sosyologlar, gidişatın olumsuz sonuçlarını tartıştılar. Zira, Türkleri Almanlaştırmaktan ziyade, Almanlar Türk gelenek ve göreneklerini benimsiyordu.
Almanların Türk kültürünü benimsemesinden en çok CDU adındaki parti rahatsız oldu. CDU parti başkanı Strauss ''Türkler Türk kalmalı, Almanlar Alman kalmalı'' diyerek, Almanların Türkleşmesine karşı çıkıyordu.
Türken Raus sloganı, ırka dayalı ayrımcılığın zirve yapması ile sonuçlandı.
Şinasi Kara
FACEBOOK YORUMLAR