Eskiden toplumu ikna etmek için, tanınmış kişiler kullanılırdı. Bilimde, ekonomide, eğitimde ve askerlikte başarılı olmuş kişilerin sözüne toplum inanırdı.
Sonradan anlaşıldı ki, “Herkes çıkarına göre” söylem üretiyor. Bu durumu fark eden toplum, görsel ve yazılı medyaya inanmıyor. Sürekli yalanı kullanan sosyal medya da başarılı olamadı. Çünkü, yalan çabuk ortaya çıkıyor.
“Toplum nasıl ikna edilmeli” sorusuna cevap arandı ve bulundu. Doğrudan değil dolaylı yollardan hareket ederek toplum ikna edilebilir.
Amerikada, çizgi filmler ile topluma mesaj veriliyor. Esasında, çizgi filmlerin muhatabı çocuklar. Fark edildi ki, yetişkinler de büyümüş çocuk ve çizgi film izliyor.
Amerikada SİMPSON AİLESİ diye bir çizgi film var. Aile çaktırmadan tahminlerde bulunuyor. Tahminleri gerçekleşiyor. Simpson ailesi hiç yanılmıyor. Her şeyi önceden biliyor.
Son başkanlık seçimlerinden önce, Simpson Ailesi “seçimi TRUMP’ ın kazanacağını” söylüyor ve kamu oyunu yönlendiriyordu.
Amerikadaki KOMPLO TEORİSYENLERİ “Simpson dizisindeki konuşmalardan hareket ederek, konuşturanların kimliğini” araştırdı. Ortaya, toplumu ikna etmek isteynlerin çıkması şaşırtıcı olmadı.
Sonuç;
Toplumu ikna etmek isteyenler her yolu deniyor. Cahil toplumları ikna etmek için ince usuller aramaya gerek yok. İmamlar yetiyor.
Şinasi KARA
FACEBOOK YORUMLAR