Aslında, deprem sorun değil. Sorun, çürük binalardan kaynaklanıyor. Binalar sağlam olduğu taktide "deprem" diye bir sorun olmaz.
Biz yaşayarak öğrenen bir toplumuz. 99 depremi çok şey öğretti. Inşaat konusunda yeni kurallar ve kurumlar oluşturuldu. Herkes, dikkat ediyor ve kurallar uygulanıyor.
1. Istanbuldaki binaların çoğunluğu, 2000 yılından sonra yapıldı. Demek ki, Istanbuldaki binaların yarısı depreme dayanıklı dır.
2. Istanbulda ev almak isteyen kişinin ilk sorusu "bina ne zaman yapıldı" oluyor. Eger, 2000 den önce yapılmış ise "güçlendirme yapıldımı" sorusu geliyor.
Güçlendirme yapılmayan binaya, banka kredi vermiyor. Akıllı alıcı, satın almıyor.
Dünkü Istanbul depremi, güçlendirmenin önemini gündeme getirdi. Rahat uyumak ya da evini değeri ile satmak isteyen Istanbullu binasını depreme karşı güçlendirmek zorunda.
-Ekonomik kuraldır. Rant getiren yörelerde güçlendirme tamamlandı. Ancak, eski yerleşim yerlerindeki binalar rant getirmiyor. Binalar oldugu gibi kaldı. Yenilenemiyor. 7 den Büyük bir depremde, bunların yıkılmasına kesin gözü ile bakılıyor.
Çare nedir?
Güçlendirme yerine, yeniden yapmak daha kolay. Ekonomik olabilmesi için, müteahhidin kar etmesi gerekir. Kar yamandır. Bölüşmesi kolaydır. Her türlü maddi sorunu çozer.
Istanbulun deprem sorununu çözmek için, 2000 den önce yapılmış binaların, yıkılıp yapılmasını karlı hale getirmek yeter. Bunun için bir önerim var.
Her 5 katlı binaya 2 kat daha yüksek yapılmasına ruhsat verilsin, iki kat muteahhide bırakılsın. Bir yıl içinde, Istanbul depreme hazır hale gelir.
Şinasi Kara
FACEBOOK YORUMLAR