ENFLASYON DÜŞMEZ
Bütçemiz açık veriyor. 2,6 trilyon lira tutarındaki bütçe açığını kapatmak için enflasyondan başka yol yok.
Bütçe açığını azaltmak için, TASARRUF TEDBİRLERİ uygulanıyor. Ancak, tasarruf tedbirlerinin bütçeye pozitif katkısı 100 milyar lira olarak hesaplanıyor. Tasarruf tedbirleri ile bütçe açığı 100 milyar lira azaltılır ise açık 2,5 trilyon liraya düşer.
Açığı vergi toplayarak da kapatmak mümkün değil. Çünkü, vatandaşın vergi ödeme kabiliyeti sınıra ulaştı. Yıllardan beri yapılandırma yoluyla vergiler tahsil edilmeye çalışılıyor. Yapılandırmalardaki başarı yüzde onu geçmiyor. Sıradan vatandaşın vergi ödeyecek gücü yok. Geriye emlak sahipleri kaldı.
Emlak vergilerini yüzde 200 artırsalar dahi, toplayacakları para 100 milyar liraya ulaşamıyor. Bütçe açığı karşısında, 100 milyar liranın önemi yok. Tahsil edilip düşüldüğünü var sayalım. Geride 2,4 trilyon lira açık kalır.
2.4 Trilyon lira tutarındaki açığın kapatılması için tek yol var, enflasyon. Enflasyon vergidir ve en kolay gümrükler kanalıyla tahsil edilir.
İthalatta ADVOLERM vergi sistemi uygulanır. Advolerm vergilemede, matrah değer üzerinden hesaplanır. Döviz karşılığı düzenlenmiş ithal mallarına ilişkin fatura kur ile çarpılır. Elde edilen değere, sigorta ve taşıma masrafları ilave edilir. Gümrük vergilerine tabi matrah ortaya çıkar.
Uluslararsı anlaşmalar nedeniyle gümrük vergi oranı kolay değişmez. Ancak matrahı değiştirmek elinizde. Matrah en kolay, kurdaki artış ile sağlanır. Kur artışı, maliyetleri etkiler ve enflasyona neden olur.
Diğer bir yol para basarak açığı kapatmaktır. Bu yol da enflasyona çıkar.
Bütçe açığını kapatmak için, enflasyondan başka yol yok. İşimiz zor görünüyor.
Şinasi KARA
FACEBOOK YORUMLAR