Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomist Dr.
[email protected]

Emperyalizme karşı mücadele edenler ATATÜRKÜ örnek alıyor

15 Ekim 2024 - 19:42

ATATÜRK

Atatürk hakkında  yazı yazmam  isteniyor.  Atatürk hakkında o kadar çok yazı var ki, kitap olur taşar. Büyük dehalar geride iz bırakıyor. Anıları, binlerce yıl devam ediyor.

1. Atatürk ekonmi konusunda bir deha. 

Osmanlı eğitim sistemi ekonomist yeiştirmiyordu. Gereği de yoktu. Zira Osmanlının bankası yoktu. Osmanlı Bankası adındaki banka yabancı banker ROTHSCHİLDE ait idi.  Osmanlının sanayisi yoktu. Ticaret ve esnaf ölçüsündeki sanayi, TANZİMAT FERMANI ile azınlıklara ve yabancılara. Bıraklılmış idi. 

Buna rağmen ATATÜRK ekonomi öğrenmiş. Öğrendiklerini uygulamaya koymuştur.

Atatürk, sanayileşmeyi fark etmişti. Sanayi toplumuna dönüşmeden, ülkenin kalkınamayacağını her ortdamda dile getiriyordu. İzmirde yapılan İKTİSAT KONGRESİNDE, Atatürk “ekonomik özgürlük kazanmadan siyal  egemenliğin yaşatılamayacağını” söylüyordu.

Ekonomik özgürlük ise SANAYİ ÜRETİM aşamasına geçmekle mümkün idi. Sanayi üretim aşamasına geçmek için SERMAYE BİRİKİMİNE gerek vardı. Ülke savaştan çıkmış, her taraf perişan, sermaye birikimi yok, sermaye birikimini sağlayacak düzen yok.

Sermaye birikimi en kolay bankacılık kanalı ile oluşuyor. Bu kuralı, o dönemde keşfetmiş. 1924 de İŞ Bankasını kuruyor. Türkler tarihte ilk defa bir bankanın sahibi oluyor. İş bankası sermaye birikimine katkıda bulunuyor. Yüzlece fabirka ve iş yeri kuruyor. Halen kurmaya devam ediyor.

Atatürk bununla da yetinmiyor. Sümerbankı kuruyor. Sümerbank, Türkiyeyi TEKSTİL ÜLKESİNE dönüştürmeyi başarıyor. Etibankı kuruyor. Etibank madencilik sanayinde çığır açtı. 

2. O askeri bir deha idi. Bunda tüm dünya hem fikir. 

Beni en çok etkileyen, Çanakkale Savaşı sırasında ANZAK Komutanı General William   Birdwood’un sorusu  ve Atatürk’ün ona verdiği cevap olmuştur. 

Atatürk, Cumhuriyeti kurduktan sonra yurt dışına çıkmadı. Tüm dünya liderleri, bu büyük dehayı görmek için ayağına geldiler. Bunlardan biri de General William BİRDWOOD  idi.  

Çanakkale savaşı sırasında,  ANZAK komutanı Birdwood general iken karşısında YARBAY MUSTAFA KEMAL vardı.  Savaşıyorlardı. Savaşı general kaybetmişti. Ve nedenini bilmek istiyordu. Atatürkü ziyarete geldi ve

“Her şeyimiz tam ve mükemmeldi. Savaşı neden  kaybettik” diye sordu.

Atatürk ayağa kalktı ve

“TEREDDÜT ETTİNİZ EKSELANSLARI” diye cevap verdi. 

General suçunu biliyordu, koşarak gitti ve ATATÜRKÜN elini öptü.

3. ATATÜRK Tüm devrimcilerin ilham kaynağı olmuştur.

Emperyalizmle mücadele eden KÜBA Lideri  Castro “Atatürk tanrının TÜRK MİLLETİNE hediyesidir” diyordu. Kübada sadece ATATÜRKÜN BÜSTÜ bulunuyor.

 Mao  Atatürkü okumuş ve onun “Hattı müdafa yoktur, sathı müdafaa vardır, bu  satıh  tüm vatan toprağıdır” söylemini ve prensibini uygulamış, ÇİNDE başarıya ulaşmıştı. Çinde MAO Atatürkü ders kitabı olarak okutulmasını emrediyor.

Emperyalizme karşı savaş veren  CHE GUEVARA 1967 yılında CIA ajanları tarafında yakalandı ve idam edildi. Çantası açıldı. İçinde ATATÜRKÜN NUTUK kitabı bulundu. 

Emperyalizme karşı mücadele edenler ATATÜRKÜ örnek alıyor.

Not. Yazacak okadar çok şey var ki, sırası geldkikçe kaleme alıyorum

Şinasi  KARA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum