Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomist Dr.
[email protected]

DOĞAL HUKUK - POZITIF HUKUK

14 Şubat 2025 - 08:40



Hukuk, ypatırımı olan kurallar bütünüdür.  Toplumlara ve toplumların gelişmışlik aşamalarına bağlı olarak değişiyor. Tarımsal üretim aşamasında uygulanan hukuk kuralları ile sanayi toplumunda uygulanan hukuk kuralı, farklı olacaktır.

Bu açıdan bakıldığında,  hukuk üst yapı kurumudur. Alta yapıyı ekonomi oluşturuyor.  Ekonomi geliştikçe, hukuk kuralları da değişyor. Ekonomik  yapıya  uymayan hukuk kuralları, uyguylanamıyor. Bir süre sonra ortadan kalkıyor. 

Iki tür hukuk vardır. Doğal  Hukuk ve Pozitof Hukuk.

Doğal Hukuk, doğada var olan hukuktur. Pozitif hukuk fiilen uygulanmakta olan hukuk kurallarıdır.  Doğal hukuk, pozitif hukuku devamlı kendine doğrü çeker. Doğal hukuka uymayan, pozitf hukuk kuralları işlerliğini kaybediyor.

Tarım üretim aşamasında,  pozitif hukuk kurallarını,  din adamları uyguluyordu.  Halkın kabulü için, tanrıya mal ediliyordu. Din adamı, Tanri Dedi ki, deyionce akan sular duruyordu. Inançlı kişi pozitif kurallarına, kendi isteği ile uyuyordu.  

Insanların  kendi isteği ile pozitif hukuk kuallarına uyması, devleti yönetenlerin de işine geliyordu. Zira toplum idaresi kolaylaşıyordu.

Ekonomi geliştikçe işler değişti. 

Doğal hukuk "Her insanın doğuştan gelen hak ve özgürlükleri olduğunu" söylüyor. Pozitif hukuk ise, KÖLELIĞI kurum olarak yaşatıyordu. Müslümanlık dahil hiç bir din Köleliği kaldırmadı. Şeriat ile idare edilen Osmanlıda kölelik devam ediyordu. Köleliği Cumhuriyet kaldırmıştır. Aslında bu durum  DOĞAL HUKUKUN  başarısıdır.

Diğer bir konu FAIZ ile ilgili. Tevrat, Incil ve Kuran faizi yasaklıyor. Ancak, faiz olmadan ekonomi düzgün  işlemiyor.  Sanayi ekonomisinde, hiç işlemiyor. Sanayi toplumunda faiz yatırımın ölçeği konumunda. Sermaye birikimi faiz olmadan gerçekleşmiyor. Sermaye olmadan sanayi topluna geçilemiyor.

Din adamlarının kural halin getirdiği faiz yasağı pozitif hukuktan kaynaklanıyordu. Dogal hukuk ise, faizin bir gerçek olduğunu ifade ediyor. Çatışma başlıyor. Faiz  realitesini, herkes kabul ediyor.Nitekim, her sokak köşesinda banka var. Bankalar, faiz alan ve veren kurumlardır. En kolay sermaye bankalarda birikiyor.

Sonuç:

Doğal hukuk, pozitif hukuku tayin eder. Doğal hukuktan uzak  pozitif  hukuk kuralları ile idare edilen  toplumlar gelişemez. Ekonomik yarışta geri kalır. Ekonomik yarışta geri kalan toplumlar, refah ve siyasi güç  üretemezler. Siyasi güç kaybı imparatorlukların sonunu getiriyor. Devletlerin bağımsızlığını ortadan kaldırıyor.

Şinasi Kara

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum