Necdet Topçuoğlu
Gece geç saatlerde Trabzon'dan bir kardeşimiz aradı. Numarası bende kayıtlı olmadığı için, kim olduğunu sordum. Sanal ortamda tanışmış olduk. Hocam, bütün yazılarınızı okuyorum dedi. Yalnız merak ettiğim bir konu var diye ekledi. Nedir diye sordum. Dikkat ettim sayfanızda "Şimal Yıldızı" diye bir takma isim kullanıyorsunuz, neden "Kuzey Yıldızı" değil diye sordu. Yazılarınızda özellikle Türkçe kullanmaya özen gösterdiğinizi biliyorum. Kuzey yerine Şimal kullanmanız dikkatimi çekti dedi. Aslında haklıydı.
Değerli dostlarım, 2010 yılında 6085 Sayılı Kanun'a göre, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ile Sayıştay birleştirildi. Ben Yüksek Denetleme Kurulunda görev yapıyordum. Bu Kurul, 72 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde KİT'lerde verimlik denetimi yapıyordu. Sayıştay ile birleşince, bu denetim modeli terk edilmiş oldu. Maalesef Erdoğan yönetimi denetimden rahatsız olmaktadır.
İki denetim organının birleştirilmesi aslında Anayasanın 160'ıncı maddesine aykırıdır. Çünkü bu madde de Sayıştay'ın görevleri sayılmaktadır. Bu görevler arasında KİT'lerin denetimi bulunmamamaktadır. Bu nedenle Anayasanın 160 ve 165'inci maddeleri birleştirilerek, yeniden yazılmalıdır. Diğer yandan ne kurumların personeli, ne de denetim modelleri konusunda sağlıklı bir bütünleşme sağlanamamıştır.
Sayıştay Portalında, meslek mensuplarının kapalı devre yazıştıkları "Saybis" adında bir site bulunmaktadır. Denetçiler bu siteye şifre ile girerek yazışmaktadırlar. Ben ilk defa şifremi alıp, siteyi ziyaret ettiğimde, sıradan bir sosyal medya platformu algısını edindim. Doğrusu çok yadırgadım. Eleştirmek yerine, "Gıda Güvenliği" konusunda bir makale paylaştım. 1200 üyeli grup da yaklaşık 800'ü aşkın meslek mensubu bu makaleyi okumuştur.
İkinci olarak, GDO'lu gıdalar hakkında bir makale daha yazdım. Çok okundu ve yenileri talep edildi. Ayrıca Sayıştay Eğitim Bölümü, konferans salonunda konferans vermemi istemişlerdir. Emekli oluncaya kadar birçok konferans verdim. Sayıştay bünyesinde mesleki farklılık ortaya koymam çok ilgi çekti. Bunun üzerine "Saybis" sitesinin sorumlusu beni arayarak görüşme talebinde bulundu. Üstadım size makale yazmanız için bir rumuz verdik. Sizce de mahsuru yoksa "Şimal Yıldızı" adını uygun gördük dedi. Ben de memnun olduğumu söyledim.
2019 yılında emekli olduktan sonra, Facebook'u daha etkim kullanmaya başladım. Zamanla paylaştığım makaleleri okuyanların ve paylaşanların sayıları arttı. Bir gün Karadeniz Ekspres adlı internet gazetesinin sorumlusu, Recep Bayraktaroğlu özelden yazarak, yazılarımı gazetelerinde köşe yazısı olarak yayımlamak istediklerini söyledi. Bana bir köşe ve şifre vereceklerini, köşe adının ne olması gerektiğini sordu. Ben de emekli olmadan önce, Sayıştay da "Şimal Yıldızı" adlı rumuzu kullandığımı söyledim.
O tarihten bu güne kadar, Karadeniz Ekspres gazetesinin "Şimal Yıldızı" adlı köşesinde 600'den fazla makalem yayımlandı. Kitap hâline getirecek olsam, en azından 300 sayfalı bir kitap olur. Bu hususta sevgili kardeşim Recep Bayraktaroğlu'na çok teşekkür ederim. Ayrıca, Ordu Vizyon, Ordu Olay, Denizli Haber 20, trkiyetimes.net, Ünye Alp Medya, Sonsöz, T24 adlı yayın organlarında birçok makalem yayımlanmıştır.
İşte Facebook'daki "Şimal Yıldızı" rumuzunun hikâyesi budur. İsteyen bunu "Kuzey Yıldızı" olarak kabul eder. Zaten öz Türkçesi budur. Zaman zaman beni arayan veya mesaj yazan dostlarımın sorularını cevaplandırmak amacıyla bu yazıyı kaleme aldım. Fikir ve düşüncelerimi yurttaşlarınla paylaşmak benim için, sosyal bir görevdir. Beyin sağlığım imkân verdiği sürece yazmak benim için, hayatımın olağan akışı içinde bir parçadır. Önce okumaya, sonra da yazmaya devam edeceğim.
(05, Kasım, 2024-Ordu)
FACEBOOK YORUMLAR