Necdet TOPÇUOĞLU

Necdet TOPÇUOĞLU

TOHUMTOPRAK.COM
[email protected]

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

13 Ağustos 2024 - 23:24



Necdet Topçuoğlu 

Osmanlı'nın son döneminde, Medine Harem-i Şeyhi Hacı Emin Paşa, Rahmetli Bülent Ecevit'in, annesi Nazlı Hanımdan dolayı dedesidir. Bülent Ecevit Medine'de dedesinden kalan 110 dönüm araziyi kılına bile dokunmadan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağışlamıştır. O dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bağlı idi. Rahmetli Ecevit kendisine miras olarak kalan araziyi, Türk hacılarına konaklama merkezi olması şartı ile bağışlamıştır.

Hz.Muhammed, Hz.Ebu Bekir ve Hz.Ömer'in Kabirlerinin de içinde bulunduğu Mescid-i Nebevi olarak bilinen bölgenin 110 dönümlük kısmı Rahmetli Ecevit'in anne tarafından dedesi olan ve Osmanlı döneminde, kutsal toprakları korumakla görevlendirilen Medine Harem-i Şeyhi Hacı Emin Paşaya ait idi. Söz konusu arazi rahmetli Ecevitin Annesi Nazlı Ecevit'e miras olarak kalmıştır. Söz konusu arazi, Nazlı Ecevit 1971 yılında vefat ettikten sonra, oğlu Bülent Ecevit'e intikal etmiştir.

Rahmetli Bülent Ecevit kendisine miras olarak kalan bu araziyi bağışlamak için  dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet  Sezer ve Dinayet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlun'dan yardım istemiştir. Girişimler sonucunda çok değerli olan bu arazi,Türk hacılarına konaklama merkezi olarak bağışlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın arazinin değeri ve kullanım şekli konusunda Kamu Oyunu bilgilendirmesi gerektiğini 2021 yılında yazmıştım. Ancak hiç ses çıkmamıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığından ses çıkmayınca, Dönemin Diyanet İşleri'nden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'dan konuya açıklık getirmesini istedim. Hangi endişeleri taşıdığını bilmiyorum. Ondan da bir ses çıkmamıştı. Daha sonra Ecevit ailesinin yakınında Emrehan Halıcı bulunmuştur. Bağış konusunu yakından bilmektedir. Bu konuda bildiklerini açıklaması gerekir.

Yıllarca bu bağış konusunun doğru olmadığını, uydurma olduğunu söylediler.  Ecevit'in Türk hacılarına konaklama merkezi için arsa bağışladığı duyulursa oya dönüşür diye endişe edilmiştir. Rahmetlinin artık oya ihtiyacı yoktur. Şimdi doğruların söylenmesi vicdan borcudur. Çünkü bu arazinin Suud Yönetimi tarafından istimlâk edildiği söylenmektedir. Diyanet İşleri  Başkanlığı, Rahmetli Ecevit'in yapmış olduğu şartlı bağışa neden sahip çıkmamıştır. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bu konuda açıklama yapmalıdır. Rahmetli Bülent Ecevit'in Türk hacılarına, hac konaklama merkezi olarak bağışladığı arazi istimlâk edilmişmidir, edilmemişmidir? Edilmiş ise istimlâk bedeli nedir. Para  hangi Kurumun hesabına yatırılmıştır. Bu konu CHP Yönetimi tarafından da takip edilerek, Kamuoyuna bilgi verilmelidir. Duyarsızlığın bu kadar kronikleştiği bir dönem daha yaşanmamıştır.

(14, Ağustos, 2024-Ankara)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum