Daha Bozkurt adını görür görmez, hemen karşı çıkanlar veya göğsü kabaranlar olacaktır. Ancak, önyargılarla karşı çıkmak ya da, gurur duymak doğru değildir. Önemli olan sebepleri bilmektir. Aidiyet duygusu ile bir milletin ferdi olduğunu bilmek çok önemlidir. Bu durum içselleştirilirse, milleti temsil eden sembolden gurur duyulması doğaldır. İnanç ve ideolojik saplantıların, sembollerin kabulünü olumsuz yönde etkilediğini söylemek mümkündür.
Tanrı tüm canlıları yaratırken farklı özelliklerle donatmıştır. Söz konusu özellikler dikkate alınarak, Ruslar Ayıyı, İngilizler Aslanı, Amerikalılar Beyaz Başlı Kartalı, İspanyollar Boğayı, Almanlar Kartalı milli sembol seçmişlerdir. Biz Türk'ler, Neden başka bir hayvanı değil de, Gök Yeleli Bozkurt’u sembol olarak seçmişiz, gerekçelerine bir bakalım. Sebepleri öğrenildiğinde gurur duyulacağını düşünüyorum. Bozkurt bir milletin ortak değeri olup, hiçbir kişi ya da grubun tekelinde değildir.
1 – Bozkurtlar atasına bağlıdır; Bozkurt sürüsünden ayrılan bir erkek bozkurt, karşılaştığı bir kara kurt sürüsüne girer. Girdiği sürünün liderliğini alır.
2 – Bozkurt özgürlüğüne düşkündür. Dünyada evcilleştirilememiş tek hayvan olma unvanı Orta Asya Bozkurtlarındadır. Kurt yakalandığında tüm hayvanların aksine gırtlak kısmında bulunan öd denen keseyi parçalar ve intihar eder. Ödüm koptu deyimi buradan gelmektedir. Bozkurt esareti kabul etmeyen bir hayvandır. Bozkurt’un boynuna tasma takıp bir kafese koyamak imkânsızdır. Bozkurt ölümü kabul eder kendisini parçalar ve intihar eder.
3 – Bir bozkurt sadece yiyeceği kadarını avlar ve yavrusu olan bir hayvana saldırmaz, avlamaz. Bozkurt leş eti yemez. Kendi avını kendisi avlar.
Başka hayvanların avladığı leşi yemez.
4 – Bozkurtlar eşlerini kıskanırlar. Bozkurt dişisi asla bir kara kurtla çiftleşmez. Bozkurt yaşamından tek eş seçer. Eşi ölmeden başka eş aramaz.
5 – Bozkurt sürüsü düşmanına, sağdan ve soldan giden öncüler, arkasında da göbekten gelen ana kuvvetle saldırırlar. Bozkurt cesaretli ve ölümüne mücadele eden bir yapıya sahiptir, esareti kabul etmez.
6 – Bozkurtların bir lideri vardır ve sürü o liderin emrinden çıkmaz. Bozkurt liderine bağlıdır, dinlenme anında da lideri etrafında koruma tedbirleri alır. Bozkurtlar avlanma, toplu yaşama kurallarına uyma bakımından bir sistem içerisindedirler, yani asildirler.
7- Karda yürüyen 40 bireylik bir Bozkurt grubunu takip ederseniz ancak, beş, altı ayak izi görebilirsiniz. Çok dikkatli ve organizedirler. Çünkü grup önde giden lider bozkurt’un ayak izlerine basarak ilerler. Bozkurtlar asla düzensiz ve plansız hareket etmezler ve avlanmazlar.
8 – Bozkurtlarda bir yavrunun hem annesi, hem de babası ölse bile yavru hayatta kalır. Bozkurtlarda grup hiyerarşisi buna müsaade etmez. Diğer grup üyeleri yavruyu evlat edinir ve kendi yavruları gibi büyütürler.
9 - Türk'lerin sembolü, Gök Yeleli Bozkurt'tur; yani “Gökbörü”. Bu kurt türü sadece Orta Asya Bölgesi'nde yaşamaktadır.
Türk milleti Bozkurt’u bu taşıdığı özelliklerden dolayı kendine sembol edinmiştir. Türk milleti asırlarca bozkurtlaşan şahsiyetler yetiştirmiştir. Bozkurt bu nedenle tarihimiz içinde bayrak olarak da kullanılmıştır.
Bozkurt Siyasal bir sembol değildir. Bazı siyaset kurumlarının, Bozkurt'u siyasi amblem olarak kullanması, Türk'lüğünden emin olanları tedirgin etmemelidir. Hatta sahip çıkılmadığı için, siyasi smbol olarak kullanıldığı kabul edilmelidir. Bozkurt Sembolü, gocunulacak bir sembol değil, soyluluk bakımından gurur duyulacak bir sembolüdür.