Bordo bulamacı diğer adıyla Göztaşı, iyi tarım, organik tarım, konvansiyonel tarım gibi üretim çeşitlerinde kulllanılan bir maddedir.
Kimyasal formüllerine çok girmeden içeriğinde Bakır Sülfat ve kireç bulunan bir karışım olduğunu belirtelim.
▪️▪️▪️
Meyve ağaçlarında özellikle asma ve zeytin ağaçlarında bakteriyel ve mantari hastalıklara karşı koruyucu olması için kullanılır.
Özellikle fungal (mantar) hastalıkların mücadelesinin çok zor olması nedeniyle Bordo bulamacı kullanımı önemlidir.
▪️▪️▪️
Bordo bulamacının ilginç bir keşif hikayesi var.
Amerikadan Avrupa’ya getirilen üzümlerle beraber hastalıklar gelmiş, bu geçişlerde mantari hastalıklar ülkede sebze ve meyvelere yayılmış.
Bağ mildiyösü hastalığıda bunlardan birisi olup Fransanın Bordeaux ( bordo ) şehrindeki, Bordeaux Üniversitesi bitki profesörü Pierre M.A. Millardet yaşadığı bölgede hastalıklar üzerine çalışmaya başladığında ilginç bir durumla karşılaşmış.
Bahçelerde iç taraflarda mildiyö hastalığı varken, yol kenarlarında bulunan Asmalarda bu hastalığın olmadığını fark etmiş. Baktığı zaman yol kenarında bulunan asmalarda mavimsi bir boya sürüldüğünü görmüş.
Bahçe sahiplerine bunun ne olduğunu sorduğunda şu yanıt verilmiş. “Yol kenarlarında bulunan üzümleri gelip geçenler koparıp tüketiyor, bizlerde koparılmasın diye bakır sülfat ve kireç karışımı uyguluyoruz “ yanıtını alır.
Hem görünüş olarak itici hemde kirecin acımsı bir tat vermesi nedeniyle üzümlerin koparılmasının önüne geçmişler.
▪️▪️▪️
Millardet, bu uygulamayı kendi deneme bahçelerinde uyguladığında başta Bağ Mildiyösü olmak üzere özellikle mantari hastalıklarda başarılı olmuş daha sonra koruyucu önlem olarak kullanılmış ve bir çok ülkeye yayılmış.
▪️▪️▪️
Bordo bulamacının ham maddesi olan Bakır Sülfat (CuSo4) doğada var olan bakır maddesinin belli işlemlerden geçmesiyle elde ediliyor.
Bakır (Cu) ağır metal grubuna giren bir elementtir. Bu madde diğer ağır metaller gibi insan ve hayvanlar için çok toksik(zehirli) etki yaratır.
Bordo bulamacı yapılırken cilt ile temasından kesinlikle kaçınılmalı, soluma yoluyla vücuda girmemesi için maske ve ekipman kullanılmalıdır.
▪️▪️▪️
Bakır sülfat( CuSo4) ‘in nefrotoksik ( böbreklerde zehirleyici etki) kan kusma, idrarda kan görülmesi, ve ölümle sonuçlanan ciddi sonuçlar yarattığını gösteren bilimsel yayınlar mevcuttur (kaynaklarda vereceğim).
Bu yüzden kullanım esnasında temasından kaçınılmalıdır.
Gönderiyi paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Murat Yılmaz
FACEBOOK YORUMLAR