Misafir Kalem

Misafir Kalem

Konuk Yazar
[email protected]

Şehirlerimizi orman ile bir araya getirebilir miyiz? Ayhan Küyük yazdı

28 Mart 2022 - 23:32



Şehirlerimizi çevreleyen doğal alanlar yeni imar planları ile imara açılarak villa adı altında tek kat veya iki katlı binaların yapılmasının önünü açmaktadır. Bu hem doğal alanların daha fazla kullanılmasına, maliyetin artmasına hem de daha fazla karayollarının yapılmasına yol açacaktır.

Oysa şehirlerin banliyölerinde bulunan ulaşım merkezleri genellikle beş veya altı katlı çok aileli konutlarla yapıldığı takdirde trenlere, metrolara ve otobüslere yakın daha fazla konut ve daha kompakt bir kentsel gelişim düzeni yaratılabilir. 

Bu, kentsel alandaki doğal alanların, daha fazla konut yapmak için işgal edilmesinin ve karayollarında emisyon ve tıkanıklığından koruyacaktır. Uzun boylu orta katlı ahşap binaların arzı artırarak konut maliyetini düşürmeye yardımcı olacaktır.

Doğal arazilerin amacı dışında kullanımları; depolanan karbon miktarını azaltarak gelecekteki karbonu yakalama kabiliyeti tamamen kaybolmasına sebep olur. İklimi stabilize etmek için doğal alanların  alışveriş merkezlerine, evlere ve karayollarına dönüşümünü durdurmamız gerekir.  Şehirlerimizi  çevreleyen verimli tarım arazileri ile doğal alanları kapsayan tüm imar planları tekrar gözden geçirilmelidir .Gerekir ise ek yasalara ile tarımsal alanlar daha sıkı korunmalıdır . 

Orman ekosistemleri ve doğal alanlara  en önemli iklim müttefiklerimiz olabilir. Ormanların ve doğal alanların dönüşümünü en aza indirmeli,  özel toprak sahiplerine tarımsal ormancılık projeleri kapsamında mikro düzeyde orman kurmalarını teşvik etmeliyiz. Bu hedeflere ulaşmak için politikalar, doğal arazi koruma fonları oluşturmalıyız. Bu politikalar, canlı, güzel, verimli ormanlarda ve doğal arazilerde daha fazla karbon duruşu üretecek ve aynı zamanda daha da fazla karbon depolayan, eşit derecede güzel, uygun fiyatlı şehirlere hammadde sağlayacaktır. 

Ormanlar, ülke  nüfusun tahmini %20'sinin geçimini destekleyen temel bir kaynak sağlar.  Ormanların geçim kaynaklarını desteklemek için üç temel role hizmet ettiği düşünülmektedir: geçim, güvenlik ağları ve refah yolları.

Şehri ve ormanı bir araya getirerek, kırsal ve kentsel vatandaşları paylaşılabilir hedeflere, yaşanabilir bir iklime, yaşayabilir bir ekonomiye ve canlı bir manzaraya kavuşturabiliriz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar