Mehmet Tülüce

Mehmet Tülüce

Toprağın Sesi
[email protected]

Yeşil salamura zeytin kuruyorum..

27 Eylül 2022 - 15:46

Dün rüzgarla yere düşen yeşil zeytinler zayi olmasın diye toplamıştım, bugün topladığım zeytinleri kırıyorum. Kırma zeytindeki lezzet hiç bir şeyde yok. Eskiden ilkokula giderken azık olarak çantamıza konurdu. Toprak küplerde bastırıldı
Resim
 

Kırma yeşil zeytinlerin toplama zamanı geldi. Siyahlaşmaya başlamadan toplanması gerekir. Aksi takdirde yumuşak düşer ve cıvır. Zeytinler beneklemmeye başlar başlamaz toplanmalı. Daha erken toplarsanız odunsu bir tat verir ve yağsız olur.

Resim
Taş ile kırmanın lezzeti daha güzel oluyor. Kırılan zeytinler kararmasın diye su dolu bidona koyuyorum. Açıkta kararır hemen. Kurmadan önce 1 gün arayla suyunu değiştiriyorum Erken olgunlaşmasını istediklerimin suyunu 3-4 kez değiştiriyorum. 
 
5 litrelik bidonun ağzına kadar kırılmış zeytinleri koyuyorum ve bidonda boşluk kalmayacak şekilde su ilave ediyorum Su değiştirme işlemi bittikten sonra sonra klorsuz ve kireçsiz kaynak suyu ilave ediyorum. 5 litrelik bidona 1 su bardağı iri dişli Kaya tuzu koyup çalkalıyorum.
 
Kurma işlemi bitmiştir. Güneş almayan bir odaya koyarak tatlanmasını bekliyorum. İsteyen defne ve kekik yaprağı en üste koyabilir. Taze limonları dilimleyip ilave edebilirsiniz veya sirke katabilirsiniz bir kaşık. Limon tuzu cıvımayı önler fakat zararlıdır. Önce sağlık 
 
Kırma salamuranın erken tatlanmasını istiyorsanız birer gün arayla 5 kez suyunu değiştirin. Her su değişiminin yağını azaltacağını hesaba katın tabii. Erken tatlananlatın raf ömrü de kısalır. İlerki aylarda yiyeceklerinizin suyunu bir kere değiştirmeniz yeterlidir.
 
Limon tuzu tavsiye etmiyoruz "Limon tuzu" denilen maddenin kimyadaki adı "sitrik asit"tir ve gıda katkıları skalasında E-330 olarak geçer. Dünyanın en kanserojen maddesidir. Rusya’da kullanımı yasaktır Hazır gıdaların raf ömrünü uzatır ve turşu ve zeytinde yumuşamayı önler
Resim 
Kaya tuzundan şaşmayın. Biraz fazla koyun bir yıl idare eder güneş görmeyen bir mekanda. Kaya tuzundan korkmayın bir zamanlar tuzdan uzak durun demişlerdi. Uzak durmamız gereken rafine tuzlardır. Ağartıcı vs kullanıyorlar. Her şeyin doğalı sağlıklıdır. 
 
Eski alışkanlıklarımızı değiştirelim. Haz ve lezzet peşinde koşmayalım. Salamura tuzlu gelirse yiyeceğiniz kadarını su da bekletin fazla tuzları alır.

Herkese katkısız gıdalar dilerim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar