Ayhan Küyük

Ayhan Küyük

ORMANIN DİLİ
[email protected]

Toprağın dikkatlice kullanılması herkesi etkiler...

14 Eylül 2022 - 08:02


Yiyecek üreticileri, perakendeciler veya tüketiciler, şehir veya kırsal bölgede olsun doğal kaynaklara temkinli bir yaklaşım herkesi etkiler. Bu nedenle ülkemizin “Sürdürülebilirlik Stratejisi” birçok alanda ileriye dönük çözümler üretmek zorundadır. Çünkü sadece ortak eylem yoluyla, gelecek nesiller için iyi bir yaşam sağlayabiliriz.

Yeme alışkanlıklarımız daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir yaşam sürmemize nasıl yardımcı olabilir? 

Besinlerimizi, kaynak tasarrufu sağlayacak şekilde üretilebilir mi? 

Gelecekte organik tarımın rolü nedir? Ve iklimi korumak ve tarımın adaptasyonunu artırmak için humus yapısını topraklarda nasıl verimli bir şekilde ilerletebiliriz? 

Yüksek kaliteli, verimli toprak organik maddesi bakımından zengindir. Toprak organik maddesi yüzeydeki ve toprağın altındaki organik maddelerin biyolojik, kimyasal ve fiziksel çürümesi ile oluşur. Bu, çeşitli bozulma aşamalarındaki bitki ve hayvan kalıntılarından, toprak organizmalarının hücre ve dokularından ve toprak organizmalarının ürettiği maddelerden oluşur. Toprak organik maddesi topraklarımızın hayati bir parçasıdır ve toprakların su ve besin maddelerine tutunmasına yardımcı olur ve besinleri geri dönüştüren toprak mikropları için yiyecekleri destekler ve sağlar.

Mikroorganizmalar dahil olmak üzere toprak organizmaları, yiyecek olarak toprak organik maddesini kullanır. Organik maddeyi parçaladıkları zaman, toprak mikropları, besin döngüsü sürecinde ve bir toprağa, mahsulün yalnızca makro besinlerle değil, aynı zamanda sağlıklı bir ürün oluşturmak için iz elementler sağlamada en önemli rolü oynarlar. Bu işleme mineralizasyon denir.

Topraklarımıza organik madde  eklemek ve arttırmak, özellikle humus oluşturmak için önemlidir. Humus, bitki ve hayvanın çürümesi halinde toprakta oluşan organik maddedir. Basitçe söylemek gerekirse Humus, toprak karbonunun biyolojik olarak aktif veya canlı fraksiyonudur. Humus'un pek çok yararı vardır, en önemlilerinden biri Humus'un suda kendi ağırlığını taşımasıdır.

Ancak tüm yasaklanmalara ve  uyarılara karşın Çukurova'da hala anız yakımına son hız devam ediliyor.Anız yangınları toprağa ve havaya büyük zarar vermektedir.Anızla birlikte toprak ve içindeki canlıların da yakılmaktadır. 

Anız yakımı nedeniyle topraktaki karbon ve azot dengesi bozuluyor. Bu dengenin kurulması için toprağa suni yolla aşırı azot ilavesi gerekiyor. Ayrıca anızla birlikte topraktaki organik maddeyi de yakmış oluyoruz. 1 gram toprakta 1 milyar bakteri var. Yaklaşık 200 milyon mantar var. 1.5 milyarın üzerinde canlı var, bunları yakıyoruz.

Anız yakılması ve anızlı toprak işleme konularında çiftçilerimiz daha geniş teknik bilgiyi kendilerine en yakın Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ziraat Fakültesi, Tarım ve orman il ve İlçe Müdürlüklerinden alabilirler.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum