Çok kötü bir sarmalın içine girmiş durumdayız. Kuraklık kapıya dayandı.Suyumuz tükenmek üzere, bu yıl buğday üretimini yaklaşık 20 milyon ton olarak bekliyoruz.Yeter mi ?tabi ki yetmez.Her geçen gün tarım alanı kaybediyoruz.Bu arada gerek tarım arazilerinin iskana açılması gereksede verimli tarım arazilerin bahçeciliğe tahsis edilmesi nedeni ile ekilen tarım arazileri her geçen yıl azalmaktadır.
2050 yılında nüfusumuzun 100 milyonu geçmesi beklenmektedir. Bu kadar nüfusu besleyecek hem tarımsal üretime ve hem de bu üretimi karşılayacak alternatif tarım arazilerine ihtiyacımız var.Devletimiz Venezuella başta olmak üzere Afrika ve başka yerlerde tarım yapacak alternatif tarım arazisi aramaktadır.Doğru mu ? Elbette küresel gıda krizine karşı hazırlıklı olmak gerekir.
Ancak ülkemizde tarım/ormancılık ve hayvancılık yapılabilecek 6.1 milyon hektar marjinal tarım alanı bulunmaktır.Bu konuyla alakalı her yere raporlar hazırlık ancak hiç bir kurum ve kimse geri dönüş yapmadı.Ancak biz yine de vazgeçmeyeceğiz ve yazacağız.
#Marjinaltarımalanları tarımsal ormancılığı gerçekleştirileceğimiz potansiyel arazilerdir .Bu arazilerde hem ormancılık hem tarım hemde hayvancılık yapmak mümkün.
Adına #Tarımsalormancılık dediğimiz teknik , bugüne kadar ne geleneksel tarım ne de ormancılık tarafından ele alınmamış. Oysa gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı sorunları çözmek için tasarlanmış karma arazi kullanımı uygulamalarını içeren, tarım ve ormancılık arasında bir ara yüz olarak tanımlanabilir. Bu tür sorunlar arasında arazi mülkiyeti, tarımsal üretim,yakacak odun ve yem kıtlığı, toprak kıtlığı, vs. ile ilgili olanlar yer almaktadır. Tarımsal ormancılığın bir uygulama olarak önemi nedeniyle hem ormancılık hem de tarımsal disiplinlerde benimsenmiştir.
Temel olarak, tarımsal ormancılık, çiftçiler için ekonomik olan ve aynı zamanda ekolojik dengeyi koruyan marjinal alanlardaki orman türlerinin yetiştirilmesi olacaktır. Tarımsal ormancılık, ekolojik dengeyi ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamada ormancılık ürünlerinin verimli bir şekilde yönetilmesini sağlayan tarımsal üretimde, arazi ve ormancılık yönetiminde önemli bir adımdır. Çünkü ayakları hem tarım hem de ormancılıktır. Tarımsal ormancılık, ağaçların veya çalılıkların ekinlerin ya da otlak alanların arasında ya da ağaçların arasında yetiştirildiği bir arazi kullanım yönetim sistemidir. Bu şekilde tarım ve orman birleşimi, biyolojik çeşitliliğin artması ve erozyonun azalması da dahil olmak üzere çeşitli faydalara sahiptir.
Tarımsal ormancılık adı verilen ormancılık dalı, aynı arazi yönetim birimindeki odunsu uzun ömürlü bitkileri, tarımsal ürünler ile hayvanlarla bir mekânsal veya zamansal düzende birleştirmeyi öğreten ve destekleyen bir daldır. Genel fikir, birim alan başına arazi verimliliğini en üst düzeye çıkarmak, aynı zamanda toprağın korunmasını sağlamak ve toprağın verimliliğini korumak için toprağın iyileştirici kalitesinden faydalanmaktır. Diğer taraftan, tarımsal ormanlar, özellikle tarımsal ürünler üretirken özellikle toprak koruma amacıyla ağaçların kullanımını savunan ve destekleyen bir tarımsal koruma dalı veya şekli olarak da kabul edilebilir.
Yukarıdaki örneklerden, tarımsal ormancılığının bir tarım ve orman dalı olduğu söylenebilir. Tarımsal ormancılığın önemi, verimliliği artırmak ve aynı zamanda toprağı, çevreyi korumak için hem tarımsal hem de ormancılık uygulamalarını aynı arazide birleştirmesinden kaynaklanmaktadır. Tarımsal ormancılık , daha ekonomik ve ekolojik kazanımlar üretebilecekleri ve gıda güvenliğine katkıda bulunabilecekleri için geniş çapta teşvik edilmeli ve benimsenmelidir.
Politika yapıcılar odun üretmek için orman alanlarından başka bol miktarda toprak bulunduğunu artık anlamalıdır. Arazi kullanım rakamlarına göre tarımsal ormancılık sektörlerinde üretkenliği artırmak için kullanılabilecek 6,1 milyon hektar marjinal tarım alanı bulunduğu unutulmamalıdır.
Tarımsal Ormancılık, bütünsel kalkınmayı hedefleyen her milletin sürdürülebilir ve kalkınma hedeflerine uygun, oldukça avantajlı bir arazi yönetim modelidir. Bu model altında, tüm topluluk üyeleri, ormanları canlı ve sağlıklı tutarken mahsullerden gelir elde eder; bu, hem çiftçiler hem de çevresel açıdan sürdürülebilir projeler uygulayan kuruluşlar için bir kazan-kazandır.
Bu nedenle tarımsal ormancılık, paydaşlarına çevresel, ekonomik ve sosyal gibi çeşitli cephelerde faydalar sunmaktadır.
Türkiye’de de, tarımsal ormancılık sektörünü, hem ülkenin ahşap pazarında hemde tarımsal üretimde kilit oyuncular haline getirmek için geliştirilmelidir. Konuyla ilgili meslek odaları,dernekler,üniversiteler ,sivil toplum kuruluşları ve kamu birlikte çalışarak Tarımsal Ormancılık ile yasa ve uygulamaya yönelik yönetmenlikler hazırlanmalıdır .Gerekli teşvikler gündeme getirilmelidir.
FACEBOOK YORUMLAR