Suyu verimli kullanmasını öğrenmeliyiz!
Suyun değerinden ve korunmasından bahsederken, sürekli olarak fazla su harcamamak, musluktan akan suları verimli kullanmak, yağış miktarları ve küresel ısınma gibi konuları göz önünde bulunduruyoruz.
Suyu doğru ve verimli kullanmanın yanında bir ürünün üretimi aşamasında ne kadar su kullanılıyor bunları biliyor muyuz ?
Aslında suyu doğrudan değil dolaylı olarak daha fazla tüketiyoruz.
Bir elma üretmek için 70 litre bir portakal üretmek için 50 litre suya ihtiyaç var.
Çöpe attığımız bir elma ve bir portakal ile 120 litre suyu heba ettiğimizin farkındamısınız?
Diğer temel yiyecek ve giyeceklerimizin üretimi için de tüketilen su hesap edildiğinde ortaya inanılması güç rakamlar çıkıyor. Et, süt, peynir gibi hayvansal ürünler elde etmek için sürülerin tahıllarla beslenmesi ve giysilerimizin hammaddelerini üretmek için yetiştirilen bitki ve hayvanlar su tüketimi anlamına geliyor. Ortalama bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamak için 3000 litre su harcanması gerekiyor. Ortalama bir insan her gün, doğrudan ve suya ihtiyacı olan besinler aracılığıyla kendi ağırlığının 100 katı su tüketiyor.
Elektrikli aletlerde enerji tüketim bilgisi verildiği gibi, yiyecek ve giyecek etiketlerinde de üretim için ne kadar su kullanıldığı bilgisine yer verilse, kahveye çaya şeker koyarken yalnız kalori, giysilerimizi yıkarken yalnız yıpratma kaygısı taşımayız.
FACEBOOK YORUMLAR