Kamuoyunda özellikle çevreci kesimlerde ormanlarda yapılan gençleştirme ve bakım kesimleri zaman zaman haksız eleştirilere maruz kalır. Oysa 2873 Sayılı kanun kapsamında korunan alanlar, biyolojik rezevler ve muhafaza ormanları haricinde kalan tüm ormanlarımızda silvikültürel bakım çalışmaları ekolojik, sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşmak için kullanılan birçok orman yönetim aracından biridir.
Ormancılık orman ekosistemini yönetirken çok önemli bir “misyonu” vardır .
Peki Orman Hizmetleri misyonu nedir?
Orman Hizmetlerinin misyonu, mevcut ve gelecek nesillerin başta orman ekolojik hizmetleri olmak üzere odun ve odun dışı ihtiyaçlarını karşılamak için ormanlarının sağlığını, çeşitliliğini ve üretkenliğini sürdürmektir.
Ormancılık, bu yüzden sadece odun hammaddesine odaklanmaz aynı zamanda habitatların tasarımından, bir biyotop ağının bakımından ve restorasyonundan ve dolayısıyla biyolojik çeşitliliğin korunmasından da sorumludur. Bu misyondaki zorluk, vahşi yaşamla ilgili bu ihtiyaçların, diğer ekolojik gereksinimlerin ve ekonomik ve sosyal hedeflerin aynı anda yerine getirilmesinde yatmaktadır.
Orman yönetimi için, habitat tasarımı ve biyolojik çeşitliliğin güvence altına alınması için nerede, hangi ve kaç orman yapısının korunması veya oluşturulması gerektiği sorusuna cevap vermekle ilgilidir.Bu durum, ormandaki biyolojik çeşitliliğin sadece ağaç türlerinin çeşitliliği ile değil, aynı zamanda bitki ve hayvan türlerinin çeşitliliği ile de karakterize edildiğini açıkça ortaya koymaktadır.
Ormanda yapılan gençleştirme ve bakım kesimleri orman yapısını ve kompozisyonunu çeşitlendirmek,biyoçeşitlili geliştirmek ve ayrıca değerli kereste üretmek için kullanılmalıdır. Bu, yaban hayatı için habitatı ve değerli besin ürünlerini çoğaltmakta, görsel kaliteyi arttırmakta ve hatta yerel halk için ekonomik fırsatlar sağlamaktadır.
Orman yönetimi, gençleştireceği ve bakım yapacağı alanda ağaç türlerinin bileşimini, ormanın yaş yapısını ve yapısal çeşitliliğini kontrol etmelidir.
Ormancı bir yandan, orman doğa koruma konsepti çerçevesinde halihazırda “orman hedef türleri” anlamında seçilen ağaç ve yaban hayvanı türlerine yönelmelidir.Öte yandan, orman yönetimine entegre edilebilecek niteliksel ve niceliksel hedefler geliştirmek için habitatların kaydedilmesi için ölçülebilir parametrelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu kavramak ve kontrol etmek elbette zordur ve ölçülebilir hedefler gerektirir.
İşte bu yüzden ormanda gençleştirme ve bakım kesimlerinde odak yalnızca ağaçlar olmamalıdır. Bilindiği gibi orman aynı zamanda yabani hayvanlar için bir yaşam alanı olarak ve diğer faktörler de aynı derecede önemlidir.
Bir ormanda alanlar arasında bir biyotop ağının korunması veya restore edilmesi, özellikle ormanlık alanlar halen kullanılmaya devam edildiğinden çok zordur. Ancak iyi bir yönetim anlayışıyla bu zorlukların üstesinden gelinebilir.
Ormanda yaşayan vahşi hayvanlar, geniş alan gereksinimi ve gerekli nüfus ağı nedeniyle doğa koruma açısından çok önemlidir. Bu nedenle, yalnızca korunan alanlara ve değerli biyotoplara değil, tüm orman alanına atıfta bulunan geniş ölçekli bir değerlendirme gereklidir.
Kesilecek ağaçları bir orman mühendisi işaretlemeli çünkü kesilecek ağaçlar işaretlenirken orman faunasının durumunu etkiyen faktörler mutlaka dikkate alınmalıdır.Hangi toprak bitki örtüsü, hangi dağılımda oluşur? Orman zemininde güneş nerede çok parlıyor? Ormanda hangi yapı ile kaç tane meşcere sınır çizgisi vardır? Durumlara göre orman dağılımı nasıl görünüyor?Bu soruları çoğaltmak mümkündür.
İşte Orman Hizmetleri Misyonu böyle birşeydir.
FACEBOOK YORUMLAR