Bugünlerde herkes iklim değişikliğinden bahsediyor ve medya felaket raporları, genellemeler ve az çok uygun karşılaştırmalar yapıyor. Bazen çok tartışmalı sunumlar okuyucuları rahatsız ediyor ve iklim değişikliğine kesinlikle inanma sorunu olarak reddetmelerine neden oluyor. İklim değişikliğinin sonuçları hakkında yaygın bilimsel bilgiye rağmen, uyum önlemleri genellikle yavaştır veya hiç başlamaz. Bunun birçok nedeni var. Bilimsel makaleler her zaman anlaşılabilir değildir ve her zaman uygulanabilirliği konusunda tereddütler bulunmaktadır. Ayrıca politik engellerden yönetimsel ve psikolojik engellere kadar birçok engel de var.
Ancak şurası bir gerçek ki iklim değişikliğinin ormanımız üzerinde büyük etkisi vardır. İklim araştırmalarından güncel bulgular kuraklık,fırtınalar, orman yangınları, istilacı böcek ve mantar türleri gibi.
Peki ormanların ve orman işletmelerinin iklim değişikliğine adaptasyonunu teşvik edecek fikirler nelerdir?
Böcekler, mantarlar, nematodlar ve diğer biyotik zararlı faktörler bazen yerel hedefle ilgili olarak ormanlarımızda önemli hasara neden olabilir.Bu ilk başta yeni değildir, ancak iklim değişikliği nedeniyle dış çerçeve koşulları giderek değişmektedir. Daha sıcak ve kurak yazlar, artan yağışlı ılıman kışlar, daha fazla ve daha güçlü aşırı hava olayları, bunların hepsi orman koruma durumu üzerinde farklı etkilere sahiptir.Riskleri azaltmak için doğaya yakın,doğaya uyumlu ve doğayla beraber çalışmak gerekiyor.Tek veya bir kaç ağaç türüyle çalışmaktan daha ziyade ağaç türü yelpazesini genişletmek gerekir .
Bu durumda kazananlar ve kaybedenler kimler?
Klasik olarak ortaya çıkan ve halihazırda bilinen zararlıların ve orman hastalıklarının durumu nerede ve nasıl değişiyor?
Değişen durumun sonuçlarını nereden görebilirsiniz ve hangi sorularda hala belirsizlik ve dolayısıyla daha fazla araştırma ihtiyacı var?
Hangi önleyici tedbirler yararlı ve etkilidir?
Çeşitli patojenlerin oluşumuna uygun ve umut verici bir şekilde nasıl tepki verebilirsiniz?
Bireysel ormancılık risk faktörleri iyi bilinmektedir ve sıklıkla bunlardan korkulmaktadır. Fırtınalar, böcek felaketleri, orman yangınları, kuraklıklar ve çok daha fazlasını yüksek risk ve hasar potansiyeline sahiptir.
Ormancılar genellikle her şeyle aynı anda uğraştıklarından sahadaki bariz hasar etkilerine konsantre olmakta zorlanabilmektedirler. Bununla birlikte, profesyonel ve ileriye dönük risk yönetimi, daha önce meydana gelen hasara tepki vermekten çok daha fazlasını içerir. Her ikisi de gereklidir. Ancak risk ve kriz yönetimi farklı kavramlardır. Kriz yönetimi,tehlikenin meydana geldiği anda veya sonrasındaki çalışmaları kapsar.Oysa risk yönetimi gelecekle ilgilidir.
Peki kapsamlı ormancılık risk yönetiminin temeli ne olmalıdır?
Büyük resmi nasıl izlersiniz ve risk değerlendirmesine iklim değişikliklerini nasıl dahil edebilirsiniz?
Ormancılık yönetimi ormanların sürdürülebilirliği için risk durumunun yapılandırılmış bir analizini ve sağlam bir değerlendirmesini gerçekleştirecek bir konuma getirmeli ve aşağıdaki metodolojiyi uygulamaya koymalıdır.
-Amaç ve hedefleri belirleme.
-Riskleri belirleme :Operasyonel hedeflere göre
-Risk analizi ve değerlendirmesi: -Tehlikeler için hedeflerin analizi ve değerlendirilmesi.
-Risk yönetimi: Değerlendirme tamamladıktan sonra, hangi hedeflerin alınacağını ve hangilerinin alınmayacağının belirlenmesi.
-Uygulama: üzerinde mutabık kalınan tedbirleri uygulanması
-Kontrol: Etkililik için önlemlerin kontrol edilmelidir.
FACEBOOK YORUMLAR