Ayhan Küyük yazdı
Orman yönetiminin temeli sürdürülebilirliğe dayanmaktadır. Sürdürülebilirlik devlet ormanları ve ormancılık için içi boş bir kavram değildir. Ormancılık görevlerine de aktarılan bu terim, ormanlarımızı özenle kullanmak anlamına gelir. “Sürdürülebilirlik” ormanlarımızın biyolojik çeşitliliğini, verimliliğini, doğal gençleştirme yeteneğini, canlılık ile yerel, ulusal ve küresel düzeyde önemli çevresel, ekonomik ve sosyal işlevleri yerine getirme yeteneğini şimdi ve gelecekte diğer ekosistemlere de zarar vermeden devam ettirmektir.
Ormanlar, ülkemizin çevre ve ekonomisinin önemli bir parçasıdır. İyi yönetildiklerinde ormanlar temiz hava ve su, yaban yaşam için barınak, güzel manzaralar, rekreasyon yerleri ve her gün kullandığımız 5.000'den fazla ürün sağlar. İyi yönetilmedikleri zaman, bakımsızlık nedeni ile hastalık, böcekler ve yangına maruz kalırken diğer tarafdan da ışık, su ve besin maddeleri için rekabet nedeniyle ormanlar sağlıksız ve verimsiz olacaktır. Bir ormanın sağlığını ve üretkenliğini korumak veya iyileştirmek ve orman yönetim hedeflerine ulaşmak için ormancılar, hasat, doğal gençleştirme, yapay gençleştirme, rehabilitasyon ve ağaçlandırma dahil olmak üzere bir dizi yönetim tekniği kullanır.
Peki ormanda ağaçlar niçin hasat edilir?
Ormancı olmayan birçok vatandaşımız herhangi bir orman alanında hasat edilmiş ağaçların gördüğümüzde genellikle bu olaydan rahatsızlık duyar. Ve yukarıdaki sorunun cevabını arar.Bir ormanda ağaçlar; ormanın sağlığının iyileştirilmesi, sahada yetişen ağaç türlerinin kontrolü, sahaya belirli yabani hayat türlerini çekmek, yönetim için bir gelir kaynağı sağlamak için kâğıt, kereste ve diğer birçok orman ürününün üretimini yapmak için kesilir.
Ağaç hasat etmenin birçok nedeni olduğu gibi, birçok farklı hasat yöntemi de vardır. Her yöntemin avantajları, dezavantajları ve ağaç hasat etmenin en uygun yolu olduğu koşulları vardır. Hiçbir hasat yöntemi tüm durumlar için ideal değildir. İleri ki dönemde yazılarımızda hasat yöntemlerinden bahis edeceğiz.
Ormancılık yukarıda belirtildiği gibi yalnızca odun hasatının sürdürülebilmesini sağlamakla kalmamalı, aynı zamanda iklim değişikliğinin küresel mücadelesi gibi biyolojik ve ekolojik sorunların çözümüne de odaklanmalıdır. Günümüzde ormanların artık ekolojik işlevini ön plana çıkartmalıyız. Bugün amaç doğaya yakın sürdürülebilir bir şekilde yönetilen ormanlar meydana getirmek olmalıdır.
Ormanlarımız, uzun vadeli üretim dönemleri dikkate alınarak, ekonomik ve ekolojik faydaları, doğanın ve yaşamın temelleri ile biyolojik çeşitlilik açısından önemi gelecek nesillere göre yönetilmeli ve korunmalıdır. Arazide faaliyet gösteren orman yönetiminin aşağıda belirtilen konulara azami dikkat ve takip etmesi gerekir.
-Hasat sırasında yaban hayatı tarafından kullanılan ağaçları korunmalı,
-Ağaç türlerinin ve yaşlarının bir karışımını oluşturulmalı,
-Yaban hayatı habitat ihtiyaçlarını karşılamak için orman bölümlerinin birbirine bağlı kalmasını sağlanmalıdır.
FACEBOOK YORUMLAR