Ayhan Küyük

Ayhan Küyük

ORMANIN DİLİ
[email protected]

Milli Ağaçlandırma Seferberliği Küresel Isınmayı Yavaşlatabilir mi?

08 Kasım 2022 - 12:04


Yıllarca ağaç dikmenin dünyayı küresel ısınmadan kurtarmaya yardımcı olabileceğini duymuştuk.Ancak bu biraz bize ütobik gelirdi. Şimdi, nihayet veriler doğru toprak türlerine doğru ağaç türleri ekilirse, ortaya çıkan dünya ormanların önümüzdeki 40 ila 100 yıl içinde 205 gigaton karbondioksit yakalayabildiğini göstermektedir. insanlar sanayi devriminden bu yana atmosferdeki CO2’nin neredeyse üçte ikisini meydana getirdi.
Ağaçlandırma konusunda Zürih İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde küresel ekosistem ekoloji profesörü Tom Crowther ve Çalışma ekibi, dünya genelinde yaklaşık 80.000 uydu fotoğrafı ağaç örtüsünü analiz ederek bunları toprak ve iklim koşulları hakkında devasa küresel veri tabanlarıyla birleştirdi. Bu çalışmada , dünya doğal olarak kaç ağacı destekleyebileceği, ormanların nerede büyüdüğü ve nerede büyüyebileceği konusunda, çok az ağacı bulunan ya da hiç olmayan, çöller ve savanlar gibi alanların dışında ayrıntılı bir harita oluşturuldu. Ekip daha sonra mevcut ormanları ve aynı zamanda kentsel alanları ve tarım için kullanılan arazileri çıkardı. Geriye 0,9 milyar hektar kaldı. Bu alanlar yakınlarında gelişen ağaçlarla plante edilirse , yeni büyüyen ormanlar olgunlaştığında 205 gigaton karbon depolayabilirdi. (1 gigaton, 1 milyar (109) ton)
Elbette 40 ila 100 yıl sonra, CO2 depolama hızı ormanların büyümesiyle azalacağı ancak araştırmacılar, yaşlı ağaçlar ölürken ve yenileri büyüdükçe ormanların korunacağını söylüyor., Artık atmosferde daha önceden bulunmayan bir aşırı karbon bankası olacağından 0,9 milyar hektarı yerleştirmenin dünyaya 300 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor.
Bu arada yeni ormanlar bir başka güçlü yararlarda sağlamaktadır. Çok sayıda bitki ve hayvan türü ortadan kaybolduğu için çok önemli olan biyoçeşitliliği yeniden sağlarlar.
Bu anlayış ile ülkemizde yeniden ağaçlandırma çalışmalarına hızla başladı. Çünkü tür kaybını durdurmak için çok zaman kalmamış idi. Yeni ormanlar karbon tutumunun ötesindeki aynı zamanda biyolojik çeşitlilikten gelen yiyecek, ilaç, temiz su ve insanlara her türlü muazzam faydalar sağlayacaktır..
“Türkiye Yüzyılına Nefes” temalı Milli Ağaçlandırma Seferbeliği ülkemizin başlattığı büyük ağaçlandırma projesidir.
Ancak tüm bu karbonu atmosferden çekmek beklenenden daha uzun sürebilir. Tam olgunluğa ulaşmak için ormanların 70 ila 100 yıl arasında bir zamana ihtiyacı olabilir.
Mümkün olan en kısa sürede ağaçlandırma ve orman restorasyon çalışmaları hızla devam etmelidir . Çünkü iklim değişikliğinin ormanların büyüme kabiliyetini tehlikeye sokması muhtemeldir.Daha yüksek sıcaklıkların ağaç solunumunu arttırdığından bu da strese neden olur. Kuraklık genişler ve ağaç büyümesini azaltır.
İklim değişikliği, kuzeydeki enlemlerde daha fazla ağaç yetişmesine izin vermesine rağmen, bizim gibi orta kuşak ve tropik enlemlerde bulunan ülkelerde kuraklığa yol açabilir.
Ancak yeniden ağaçlandırma göründüğü kadar basit olmayacak .Zira daha fazla ağaç daha fazla su tüketir ve bu da kuru alanlarda tarımı veya diğer insan faaliyetlerini tehdit edebilir. Ve yerel halk, tarım veya hayvancılıktan, gelir elde etmek zorunda kalırlarsa yeni orman istemeyebilir. Bu durumda yerel bir katılım yoksa bazı önemli yeniden ağaçlandırma programları başarısız olması kaçınılmazdır.Bu da Ağaçlandırma seferberliğini yavaşlatabilir.
#TürkiyeYüzyılınaNefes
11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü
Bir bir veya daha fazla kişi ve yazı görseli olabilir

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum