Ayhan Küyük

Ayhan Küyük

ORMANIN DİLİ
[email protected]

Doğal yaşlı ormanlar niçin çok önemli?

29 Temmuz 2022 - 11:43


En geniş anlamıyla biyoçeşitlilik, dünyadaki tüm yaşamı tüm çeşitliliğiyle tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Günümüzde biyolojik çeşitlilik kaybı biyolojik çeşitliliğin azalması veya ortadan kalkması küresel bir kriz ve çağımızın en göz korkutucu zorluklarından biridir.
Biyoçeşitlilik yaşamlarımız için de kritik öneme sahiptir. Türler ve oluşturdukları ekosistemler, insan yaşamının tüm yönlerini mümkün kılar. Sağlıklı ekosistemlerin her nefes ve her ağız dolusu gıda için sağladığı doğal hizmetlere güveniyoruz.
Bir yaşlı orman aynı zamanda birincil orman veya ilk büyüme ormanı olarak da adlandırılır .Önemli bir bozulma olmadan büyük yaşlara ulaşan ve bu nedenle benzersiz ekolojik özellikler sergileyen ve bir doruk noktası olarak sınıflandırılabilecek bir ormandır.
Eski büyüme özellikleri, ormanlık ekosistemin biyolojik çeşitliliğini artıran çeşitli vahşi yaşam habitatı sağlayan ağaçlarla ilgili çeşitli yapıları içerir. Bu doğal ormanlar, hiç günlüğe kaydedilmemiş yaşlı ormanlardır.
Çeşitli ağaç yapısı kavramı, çok katmanlı gölgelikler ve gölgelik boşlukları, büyük ölçüde değişen ağaç yükseklikleri ve çapları ve çeşitli ağaç türleri ve sınıfları ve odunsu döküntü boyutlarını içerir.
Yaşlı ağaçların hayatta kalmasını sağlamanın orman çeşitliliğinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu çeşitlilik, gelişen yeni türler ile nesli tükenen eski türler arasındaki farktır. Bir ağaç ne kadar uzun yaşarsa, türünün yok olma olasılığı o kadar düşük ve yaşamı boyunca yeni türlerin ortaya çıkması o kadar olasıdır.
Yaşlı ağaçlar yeri doldurulamaz bir biyoçeşitlilik merkezidir.Olağandışı böcekler ve diğer türler evlerini bunların içlerine yaparlar. Ekolojik olarak sağlam bir geleceğe geçiş için yaşlı ormanları ve eski ağaçları kesinlikle korumalıyız.
Yaşlı ağaçlar gibi nadir bulunan ağaçların da tüm ormana fayda sağlayabilecek genleri taşıyabileceğinden, bu türlerin korunması da kritiktir.
Bir kez gittiler mi, onları tekrar geri getiremeyiz.
Yaşlı ağaçlar tüm ormanın hayatta kalması için kritik olan genleri barındırmaktadır.Yaşlı ağaçlar, örneğin rüzgar tarafından devrilme olasılığını azaltan veya mantar hastalıklarına karşı daha dirençli hale getiren DNA içerebilir. Ve bu bireyler yüzlerce, hatta binlerce yıllık iklim dalgalanmalarından sağ kurtuldukları için, iklimin çok kötüye dönmesi durumunda ormanın hayatta kalması için bir yol sağlar.
Ormanlar, karbon depolamak, su akışını engellemek ve birçok tür için yiyecek ve barınak sağlamak gibi çok önemli ekosistemler olduğu için, böyle bir stratejinin sadece orman ekosisteminin sağlığı için iyi olmadığını, gezegenin sağlığı için de çok kritik öneme sahiptir.
Ülkemizin en yaşlı ve en nadir ağaçlarını korumak için daha fazlasını yapmamız gerekiyor.

Bir ağaç ve doğa görseli olabilir

Bir 1 kişi, ağaç ve doğa görseli olabilir

Bir 1 kişi, ağaç ve doğa görseli olabilir

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum