Daha önceki yazılarımızda verimli çayır ve mera ekosistemlerine ağaç dikmenin ekosistemlere zarar vermesi üzerinde durmuştuk.
Bir çayır ve mera, otlar ve diğer odunsu olmayan bitkiler tarafından bitkilendirilmiş açık bir yaşam alanıdır. Bu alanlar açık verimli bir karaktere sahip olduğu sürece, ağaç veya çalıları bu çayır ve meralara dikmek doğru bir yaklaşım değildir. Ancak verimsiz ve bozuk karekterli çayır ve meralarda tarımsal ormancılığın bir kolu olan “Silvipastures” metodunu uygulamak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Silvopasture bilinen en eski tarımsal ormancılık biçimlerinden biridir ve yüzyıllardır dünyanın birçok yerinde uygulanmaktadır. Silvopasture, bilinen birçok olumsuz çevresel sonucu olan ormanlık alanlarda yönetilmeyen otlatma ile aynı şey değildir . Karıştırmamak gerekir.
Aşırı otlatma ile çayır ve meraların tahrip edilmesi ile ekosistemlerinin kaybı, önemli toprak erozyonunun yanı sıra tarımsal faaliyetlere konu edilmiştir.Ancak yeteri kadar ekonomik girdiler sağlanamamıştır.
Silvopastures, dünyada en geçerli ve önde gelen tarımsal ormancılık uygulamasıdır. Özellikle meşe türleri ve yabani meyve ağaçları arasında otlayan sığırların ve küçük baş hayvanların yörenin hem ekonomisi hem de ekolojisini üzerinde olumlu etkileri olacağı yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Ayrıca üzerinde boşluklu kapalı bir şekilde çayır ve meralar çok sayıda vahşi yaşamı çeker ve diğer habitatlarda gelişemeyen flora ve faunayı destekler . Hayvan kur gösterileri , yuvalama , yiyecek toplama, tozlaşan böcekler ve bazen bitki örtüsü yeterince yüksekse barınma için alanlar sağladıkları için ekolojik olarak önemlidirler.
Silvopasture ağaçların , yemlerin ve çiftlik hayvanların otlatılmasının karşılıklı yarar sağlayacak şekilde entegre edilmesi uygulamasıdır. Yönetilen otlatma ilkelerini kullanır ve tarımsal ormancılığın birkaç farklı biçiminden biridir .
Meşe odunu ile sığır ve küçük baş hayvanların çoklu gelir akışının, yaban hayatı restorasyon faydalarının yanı sıra ekonomik olarak avantajlı olduğuna dair kanıtlarla birlikte, tüm dünyada arazi restorasyon projelerinde Silvopastures metoduna olan ilgi çoğalarak devam etmektedir.
Düzgün yönetilen Silvopasture ağaç mahsulleri, yem ve hayvancılığın eşzamanlı üretimi nedeniyle genel üretkenliği ve uzun vadeli geliri artırabilir ve karbon tutma gibi çevresel faydalar sağlayabilir .
Tabiki mevcut bozuk çayır ve meralara ağaç dikmek çeşitli zorluklar sunar.Zira genç ağaçların çiftlik hayvanlarından korunması gerekir, ağaçların üretken hale gelmesi (türe bağlı olarak) yıllar alabilir.
FACEBOOK YORUMLAR