Ayhan Küyük

Ayhan Küyük

ORMANIN DİLİ
[email protected]

Ağaç dikmek ekosistemlere zarar verebilir

23 Mayıs 2022 - 21:41



Kötü hedeflenen ağaçlandırma, bozuk otlakları ve orman içi açıklıkların oluşturduğu ekosistemleri bozabilir.Şimdi Sayın Küyük nereden çıktı bu düşünçe diyebilirsiniz.

Amerikan Biyolojik Bilimler Enstitüsünün yaptığı araştırmalar,karbonu tutmak ve orman restorasyon hedeflerini karşılamak için ağaçların yaygın olarak teşvik edilmesine rağmen, step arazilerde  ve bozuk otlaklarda yanlış ağaç dikimi veya orman içi açıklıkların ağaçlandırılması biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hizmetlerini tehdit edildiğini ortaya koydu.

Iowa Eyalet Üniversitesi'nden Joseph W. Veldman ve meslektaşları BioScience'ın Ekim sayısı için bir makalede, çimenli ve otlu ekosistemlerin  biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetlerine önemli katkılar sağladığı belirtiliyor .

Yazarlar, orman ve ağaç odaklı çevre politikalarının ve koruma girişimlerinin bozuk otlaklar ve açık gölgelik ormanlık alanlar gibi değerli  ekosistemler için potansiyel olarak korkunç ekolojik sonuçlara sahip olduğunu savunuyorlar.

Hassas meraların  belirlenmesi, bitki örtüsü heterojenliğinin değerinin kabul edilmesi, orman ve otlu ekosistem koruma girişimlerinin entegre edilmesi ve doğal olarak orman olmayan ekosistemleri korumak için ülkemizin ormancılık politikaların tekrar gözden geçilirmesi gereklidir. 

Küresel iklim değişikliği ile mücadelede ağaçlarda  depolanan karbona diğer ekosistem hizmetlerinden daha fazla değer verildiği sürece, otlu  ekosistemler yanlış yerleştirilmiş ağaç dikimi tarafından tehdit edilmeye devam edecektir.

Otlu ve çimenli ekosistemlerin  karbon depolama yetenekleri çok önemdir. Zira bu ekosistemlerin korunduğu yerlerde, ormanların küresel olarak yaptığı kadar karbon depolayan büyük ölçüde yer altı karbon stokları kadar değerli ve güvenlidir. Çünkü yer üstü orman karbon depolaması, yangın veya ağaç kesimi yoluyla salınmaya karşı savunmasız olabilir.Oysa böyle bir tehlike orman içi açıklıklarda ve meralarda görülmez.

Eğer bahse konu bu fidan dikimlerini kurak mıntıkalarda yapacak olursak,ağaçların su tüketimleri gözönünde tutulursa  yeraltı suyunu beslemek veya nehirlere ve göllere akmak için yeterli maalesef  su kalmaz.

Yeniden ağaçlandırma, toprak erozyonunu durdurmak, toprak organik maddesini ve besin maddelerini zenginleştirmek, biyolojik çeşitliliği korumak ve karbon stokunu artırmak için gayet iyi niyetlerdir. Ancak ağaçların su ihtiyaçları dikkate alındığında  daha iyi orman yönetimi gereklidir.

Arazi bozulumu, su kıtlığı ve kuraklık sorunları olan alanlarda uzun vadeli yeşillendirme çabaları, yerel ve bölgesel düzeylerde su temini güvenliğini tehlikeye atmamalıdır. .

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum