YAHUDİ TÜRKLER

Şinasi KARA yenirenkmedya@gmail.com



Türklerin orijinal dini Tengrizm dir. Tengrizm tek tanrılı bir dindir. Gök tanrı inancına dayanır.  Türkler farklı milletlerden oluşan impatatorluk kurdukları zaman GÖK TANRI inancı yeterli gelmedi. Kağanlar din arayışına düştüler. 

Hazar devleti, BATI GÖKTÜRK devletinin devamı idi. Hazar denizinden başlıyor, Karadeniz kıylıarından Macaristana kadar ulaşıyordu.  7. Asra gelindiğinde, BULAN HAN, geniş coğrafyada yaşayan halkları idare edebilmek için din tercih etmek zorunda kaldı.

Önünde üç seçenek vardı. Hristiyanlık-Müslümanlık-Yahudilik.

Hristiyanlığı seçmiş olsa, Bizans Kilisesi topluma egemen olacak. Müslümanlığı seçse, Bağdattaki Abbasi Halifesinin egemenlik alanına girecek. Bu iki büyük güce karşı bağımsızlığını korumak istiyordu. 740 yılında YAHUDİLİĞİ din olarak seçti. 

Bizim geleneğimiz değişmez. Baştaki HAN-KAĞAN ya da SULTAN ne derse yaparız. Din seçme şansımız olmaz. Bulan HAN Yahudiliği seçtiği için HAZAR TÜRKLERİ de yahudi dinine girdiler.  Hazar devleti 300 yıl yaşadı. Tevratı esas aldılar. Uyguladılar. HAZAR  SULHÜ ortaya çıktı. 

Tarihte üç büyük sulh vardır. Birincisi ROMA SULHÜ, ikincisi HAZAR SULHÜdür. Üçüncüsü daha sonra kurulacak olan OSMANLI SULHÜ dür. Dikkat edilirse, yaşanmış büyük sulh dönemlerinin ikisi Türklere aittir.

Soyolojik yapımızı biliyoruz. Seçtiğimiz din içerisinde yok olup gitme gibi bir zaafımız var. Bu zaaftan HAZAR Türkleri kendini kurtaramadılar. Yahudileştiler. Türk geleneklerinin kaybı Hazar Devletinin 11. Yüzyılda yıkılması ile sonuçlandı.

300 yıl yahudi şeriatı ile yönetilmiş ve yahudi inanç sistemini benimsemiş HAZAR TÜRKLERİNE  ne oldu?

Hazar Türklerinin bir kısmı YAHUDİLİĞİN KARAİM MEZHEBİNİ benimsemişlerdi. Hazar DEVLETİ yıkılınca, BATIYA göç ettiler. Ukrayna, Litvanya ve Polonyadaki KARAİMLERİ oluşturdular. Bir kısmı Bizansa göç etti. Hasköy ve Karaköye yerleştiler. Karaköy ismi Karaimlerden geliyor.

Hazar ülkesine Ruslar egemen olunca, geride kalan YAHUDİ TÜRKLERİ Ruslar AŞKENOZ  diye tanımladı. Ruslar, Aşkenozların köylerde toprak edinmelerini yasakladı. Göçe tabi tuttu. Aşkenozlar sürekli Batıya göç ettiler. Avusturya ve Almanyaya yerleştiler. Almancaya benzer kendilerine özgü YİDİŞ dilini yarattılar ve AŞKENAZİ Yahudilerini oluşturdular. 

İspanyadan gelen SAFARAT yahudileri Osmanlı ülkesinde kabul görüyordu. AŞKENAZİLER  de Osmanlı Ülkesine  göç etmek istediler. Osmanlı hayır demedi.  Aşkenazilere  iki şart ileri sürdü. Kesinlikle Filistine gitmeyecekler, BAĞDAT VE BASRAYA yerleşeceklerdi. Öyle de oldu.

Osmanlı 1917 Gazze Savaşını kaybedince, Bağdat ve Basrdan çekiliyordu. Çekilirken, osmanlıya ait emlakin tapularını eşkenazilere  devretti. Amaç, uluslararsı hukuka göre özel kişilerin malına işgalcilerin saygı duymasından kaynaklanıyordu. Tren yolları, kamu binaları, petrol kuyuları ve araziler yahudilere tapu kesildi.

İngilizler Bağdata gelince şok oldular. Tüm petrol yatakları Yahudilerin tapulu malı olarak gözüküyordu.
 
Çare aradılar ve buldular. Paravan Kral Faysal Hükümetine “Millileştirme”  adı altında, Yahudi mallarını  kamuya devrettirdiler. Kazanımlarını kaybettiğini gören Yahudiler isyan etti. İsyanı önlemek amacıyla, İngilizler Bağdat ve Basrada yaşayan Aşkenazi Yahudilerinin FİLİSTİNE GÖÇMELERİNİ teşvik etti. 

Yüzbinlerce HAZAR kökenli  AŞKENAZİLER, ingiliz Hükümetinin yardımı ile Filistine göçtü. İsrail devletini AŞKENAZİLER kurdu. Zira, Ortodoks Yahudilerin devlet kurma gibi düşünceleri yok. Akisne devlet kurmaya karşılar.

Aşkenazlar, dünyadaki Yahudi nüfusunun yüzde 80 den fazlasını oluşturuyor.

Şinasi  KARA