TÜRKİYE PAHALI HALE GELDİ

Şinasi KARA yenirenkmedya@gmail.com



Avrupa ve Amerikadaki fiyatları yakından takip ediyorum. Eğitim ve gıda fiyatlarında Avrupayı solladık. Ekonomi politika  uygulayıcıları  işin farkında değiller.  İhracat ve turizm sektörünü zor günler bekliyor.

Ekonomide kuraldır. İhracatı, karşılaştırmalı maliyetlerdeki üstünlük tayin eder. Herhangi bir malın üretiminde, maliyet üstünlüğünüz yok ise o malı yurt dışına satmanız mümkün değildir. Türkiye,  pek çok üründe  karşılaştırmalı maliyet üstünlüğünü kaybetti. Nedeni, dolar kurunu sürekli düşük tutmaktan kaynaklanıyor.

Dolar kurunu düşük tuttuğunuz için, turizm de etkilenecek. Zira, İtalya ve Yunanistandaki  fiyatlar, dolar ile mukayese ettiğiniz zaman, daha düşük kalıyor. Türkler dahi, yurt dışı seyahati tercih ediyor. Yunan Adalarına, yemek yemeye giden var. Zira, fiyatlar daha ucuz. Lahmacunu bin liraya satan Bodrum esnafını zor günler bekliyor.

Sürekli kuru baskılamak, Türkiyeyi pahalı hale getirdi. Ucuz olan yabancı ülke malları, ithalat yoluyla ülkeye giriyor. İthalat artıyor. İthal malları ucuz kaldığı için, aynı malı üreten yerli üretici üretimden vaz geçiyor. Kritik noktadan sonra iflaslar başlar. Nitekim otomotiv sanayinde başladı. 

İflaslardaki artış yerli üretimin azalmasına neden olur.  Üretimin azalması, ihracatı da negatif yönde etkiler. İhracattaki azalma ve üretimdeki düşme, büyümeyi de düşürecektir. Büyümedeki her bir birimlik azalma 170 bin kişinin işsiz kalmasına neden oluyor.

Kuru düşük tutma politikası ülkeyi pahalı ülke konumuna  getirdi. Pahalılık vatandaşı da derinden etkiliyor. Türkiye AB nin 15 dolara yediği eti, 30 dolara tüketiyor. Gelir farklılığı hesaba katıldığında refahın çok daha aşağılara düştüğü görülüyor.

Kuru düşük tutmakta Israr etmek, ekonomiyi çıkmaza götürüyor. 

Şinasi Kara