Sermayenin milliyeti yoktur. Nerede kendini güvende hisseder ise oraya gider
ANILAR
Yaşamımın önemlim bir kısmı BATIDA geçti. 1980 lerde Almanya ile başlayan macera, Amerika ile devam etti. Türkiye-Almanya ve Amerika. Üç ülkenin gelişme nedenlerini yakından inceleme fırsatı yakaladım.
Almanya, iki dünya savaşı yapmış. Kaybetmiş. Ama ayakta. Biz, birinci dünya savaşını kaybettik ve yıkıldık. Geri kaldık. Halen geriyiz.
-Almanyada bulunduğum 1980 li yıllarda, gelişmenin ÇALIŞMA ile yakından ilişkili olduğuna dair iddianın doğru olmadığını gördüm. Almanyaya işçi olarak giden Türkler de Almanlar kadar çalışkandı. Gelişmede, çalışkanlık önemli bir faktör. Ama tek başına yeterli değildi. Eğer, çalışkanlık ölçü olsaydı, Türkiye geri kalmış olamazdı.
-Gelişmede toplumun zeka seviyesi de önemli. Almanların ortalama zeka seviyesi de fazla yüksek değil. Türklerden geri. Bunu en iyi Almanlar biliyor. Sıradan Almanı DUMMKOPF olarak tanımlıyor. Gelişmede zeki toplum olmak öenmli. Ancak yeterli değil.
-Amerikaya gittiğim zaman, toplumun ortalama zeka seviyesinin çok düşük olduğunu fark ettim. Sadece, zeka seviyesi değil, Amerikalıların eğitim seviyesi de düşük idi. Çalışkanlık açısından da, Almanlardan ve Türklerden çok daha geriydi. Adeta tembeller ülkesiydi. Tembelliği tercih edenler sokakta yatıyordu.
Amerika, eğitimsiz cahiller ülkesi olmasına rağmen, nasıl olur da bu kadar ileri gitmişti. Bu soruya cevap bulmakta gecikmedim.
Amerikan toplumu, atalarının Amerikaya geliş amacının para kazanmak olduğunun bilinci ile yaşıyordu. Amerikalı paraya önem veriyor. Sermaye sahibine hayranlıkla bakıyor. Zengin ve para kazananı taktir ediyordu. Bu taktir ve davranış, HUKUK KURALLARINA yansımıştı. Amerika, servet ve sermayenin GÜVENLİK LİMANINA dönüşmüş idi.
Gelişmede insan faktörü kantite olarak gerekli. Ancak yeterli değil. Gelişmenin dinamik faktörü SERMAYE dir. Sermaye birikimi belli bir aşamaya gelmeden, toplumun gelişmesi ve ilerlemesi mümkün olamıyor.
Sermayenin milliyeti yoktur. Nerede kendini güvende hisseder ise oraya gider. Amerika, sermaye güvenlik merkezi olmanın nemalarını topluyor.
Şinasi KARA
.