ON DÖNÜM BOSTAN HİKAYESİ NEDİR BİLİR MİSİNİZ?

Şinasi KARA yenirenkmedya@gmail.com



On dönüm bostan, yan gel yat Osman. 

Türk toplumunun neden geri kaldığını “On dönüm bostan, yan gel yat Osman” söylemi özetliyor. Gelişmenin olabilmesi için, toplumun bu hastalıktan kurtulması gerekiyor.

Osman ve onun ardılları, bostandan geçimini sağladıkları sürece, statükoya hapsolur. Oldukları yerde kalırlar. Bir adım ileri gidemezler. Çünkü, gitmelerine gerek de yoktur.

Bu nedenle, toprağın verimli olduğu Mısır, Mezopotamya ve Levant (doğu akdeniz kıyılarındaki) ülkeler gelişemedi. Gelişme, toprağı verimsiz AVRUPADA  başladı ve devam ediyor.

Gelişmiş iki ülkeyi ele alalım. Birisi sanayi ürünü satıyor. Diğeri tarımsal ürün satıyor. Birisi cep telafonu satıyor. Diğeri, fındık üretiyor ve satıyor. 10 dönüm fındık bahçesinin geliri ile marka bir cep telefonu zor alıyor. Bir yılda ürettiği ekonomik artığı, sanayi toplumuna kaptırıyor.

Sanayi toplumları bu gerçeği bildikleri için, tarımsal toplumların geri kalmalarına yönelik ekonomi ve siyasi politika üretiyor.  

-Bu politikanın ilk sırasında, tarımsal ürünün önemi işleniyor. Toplum olmaz ise olmaza inandırılıyor. Çünkü onlar GOEBBLES kuralını yaşadılar.  Goebbels “yalanı sürekli tekrar edersen, halk onu gerçekmiş gibi algılar” diyordu. Sosyolojik gerçek, en çok bizim ülkemizde uygulanıyor.

-İkinci sırada, kaynakların sanayiye aktarımını önlemek var. Bunun için, dünya bankası kullanılıyor. Dünya bankası proje kredisi veriyor. Projeyi kendisi hazırlıyor. Projelerin tamamı, kredileri çar-çur etmek üzere düzenleniyor. Yetmiyor, tarımsal alanlardaki projelere ön kredi vererek kaynakların verimsiz sahalara aktarılmasını sağlıyor.

-Üçüncü sırada, otomotiv-uçak ve elektronik sanayinin kurulmasını ve yaşamasını önleme politikaları var. Çünkü bu sektörler, toplumun ileri sanayi toplumu aşamasına kolay geçmesini sağlıyor.

Bize uyguladılar. 1949 yılında uçak fabirkalarımızı kapattırdılar. Silah fabrikalarımızı adeta yok ettiler. 1961 yılında ürettiğimiz DEVRİM aracının seri üretime geçmesi engellendi. Aselsanın ürettiği cep telefonunun önü kesildi. 1936 da uçak üretip ihraç eden Türkiye, uçak üretmeye çalışıyor.

“On dönüm bostan yan gel yat Osman”propagandası devam ediyor. Dünya bankasından kredi aldığına, OSMAN seviniyor. Osman rahatına çok düşkün. Yan gelip yatmayı seviyor.

Şinasi KARA