KUDÜS VE BEYAZ AT

Şinasi KARA yenirenkmedya@gmail.com



Haçlılar KUDÜSÜ 1099 yılında işgal etti. Bu işgal 88 yıl sürdü. 1187 yılında Selahattin Eyyubi komutasındaki islam ordusu, Kudüsü geri almayı başardı.

Rivayet o dur ki, SELAHATTİN EYYUBİ Kudüse BEYAZ BİR AT üzerinde girmişti. Beyaz at hikayesi, haçlıların ütopyası haline dönüşmüştü.

Selahattin Eyyubinin kurduğu  EYYUBİ Devleti  çok yaşamadı. 1250 yılında iktidar, Türklerden kurulu askerlerin eline geçti. Adına DEVLETÜ TÜRKİYE dediler. Ancak, İngiliz tarihçiler Türk adından rahatsız oldukları  için, MEMLUK DEVLETİ adını kullandılar. Bizim çakma tarihçiler de bu adı kullanır oldular.

Devletü Türkiye, Orta Doğuda ne kadar haçlı artığı devlet varsa, hepsini yok etti. Orta Doğu Haçlıların zulmünden kurtuldu. 

1517 yılında,  OSMANLI, KUDÜSTEKİ iktidarı devraldı. 1917 yılına kadar, KUDÜS Osmanlının egemenliği altında kaldı.

Osmanlı GAZZE SAVAŞINI kaybedince, BEYAZ AT hikayesi tekrar gündeme geldi. İngiliz Ordu Komutanı ALLENBY Beyaz bir at üzerinde 9 ARALIK 1917 günü Kudüse giriyordu. 

Kudüs halkını oluşturan Araplar, Yahudiler, Ermeniler ve Rumlar ellerinde ingiliz bayrağı sallayarak işgalci generali karşılıyordu.  Kudüste  yaşayan Türkler ise kan ağlıyordu. Türkleri en çok üzen Müslüman Arapların Hristiyan İngilizleri kurtarıcı olarak görmesiydi.

Kudüste yaşayan Türkleri kahreden beyaz at olayı, toplumun iletişim sistemi ile Türk dünyasına yayıldı. Türk-Arap ilişkisi bir daha düzelmeyecek şekilde Türk Milletinin hafızasına yerleşti.

Beyaz at olayı, İstanbulda yaşandı. Fransız komutan beyaz bir ata binerek Eminönüden karaya çıktı. Güzergahı, Karaköy-Kabataş üzerinden Dolmabahçe sarayı idi.  13 Kasım 1918 gününü Türkler asla unutmaz. Çünkü o gün beyaz at üzerindeki işgalci  Fransız komutanı, Rumlar-Ermeniler ve Yahudiler alkışlıyor. Türkler kan ağlıyordu. 

Kudüs denildiği zaman aklıma, beyaz at geliyor. Beyaz at denildiği zaman aklıma ihanet geliyor.

Şinasi KARA