İNSANLIĞIN AMACI NEDİR ?
İnsanoğlu, gerçek amacının ne olduğunu bilmiyor. Din adamlarına göre amaç, ahiret hayatı. Kapitaliste göre amaç, para kazanmak. Sıradan insana göre amaç, iş bulup adam gibi yaşamak.
Gerçek amaç ise bambaşka. İnsan bu dünyaya TEKNOLOJİ ÜRETMEK amacıyla gelmiş. İnsan ve toplumun hareketlerine bakınız. Bu gerçeği göreceksiniz.
Teknoloji üretim işlevini üç başlıkta özetlemek mümkün. Birincisi savaş. İkincisi, insanın biyolojikyapısı, üçüncüsü ise ekonomidir. Sırayla özetleyeyim;
1. Savaş teknoloji üretiyor.
İnsan toplum olarak yaşıyor. Siyasal güç kazanıyor. Güç yarışı savaş ile sonuçlanıyor. Toplum savaşı kazanmak için her yolu deniyor. Bunların başında savaş kazandırıcı teknolojiler geliyor.
Savaşı kazanmak amacıyla üretilen teknolojiler, barış zamanında üretime uyarlanıyor. Tekerlek, orduları uzak yerlere taşımak için icat edildi. Atom bombası, savaşı kazanmak için icat edildi.
Savaşın kazandırdığı teknolojiler üretime uyarlandı ve teknolojik birikim sosoyolojik aklın gelişmesini sağladı. Bu günkü medeniyetin oluşmasında savaşın rolü çok büyüktür.
Denilebilir ki, savaş olmasaydı insanlar toprakta SOLUCANLAR gibi yaşıyor olacaktı.
2. İnsan doğası teknoloji üretmeye mecbur bırakıyor.
İnsan derisi hava aldığı için soğuk ve sıcaktan çabuk etkileniyor. Giysi üretiyor. Ev yapıyor içine giriyor. Evini optimal ısıda tutmak için klima üretiyor. Bunları gerçekleştirebilmesi için teknolojiye ihtiyaç var.
İnsan bünyesi, mikroba ve virüslere karşı dayanıksız. İlaç üretiyor. Aşı üretiyor. Çare arıyor. Çare ararken yeni teknolojileri buluyor.
Beni en çoketkileyen Kanser hastalığı olmuştur. Kanser hücre hastalığıdır. Hücre hastalığını çözmek için insan genetik teknolojisini fark etti. Gen mühendisliği ölümsüzlüğü arıyor.
3. Ekonomi teknoloji üretiyor
İleri sanayi toplumlarında bir gerçek fark edildi. Karlar azalıyor. İşletmelerin karlı olabilmeleri için yeni teknolojileri üretime uyarlamaları gerekiyor. Maliyetleri düşürücü ve kaliteyi artırıcı teknolojiyi üretime uyarlamadan işletmelerin yaşaması mümkün değil.
İkame ürün üreten yeni teknolojiler öne geçiyor. Teknoloji üretimi, bilgi birikimi ile mümkün. Sanayi toplumu, sermaye birkimi sayesinde gerçekleşti. Bilgi toplumu bilgi birikimi ile gerçekleşecek.
Bu gerçek, ileri sanayi yoplumlarının bilgiye yatırım yapmasına neden oldu. Bilgi birikiminde öne geçen toplumlar başarıya koşuyor. Bilgi birikimine katkıda bulunmak için yeni bir teknolojinin bulunması ve ekonomiye uyarlanması gerekiyor.
Teknik bir tabir kullanacağım. Ekonomistler anlar. Ortalama maliyetler ile marjinal maliyetleri temsil eden eğrilerin kesiştiği noktayı, teknolojik buluşlar aşağı çekiyor. Bu sayede karlar artıyor.
Sonuç;
Askeri, biyolojik ve ekonomik gerçekler, insanın teknoloji üretmek üzere bu dünyaya geldiğini gösteriyor.
Şinasi KARA