İÇKİ SAHTE AMA ÖLÜMLER GERÇEKTİR
Bu tür yazılara, alkol sağlığa zararlıdır diyerek başlamak gerekir. Son günlerde sahte içkiden 39 kişinin öldüğü, bir o kadarının da hastahanelerde tedavi altında oldukları açıklanmıştır. Sahte içki üreterek insanların ölümüne sebep olanlar tasarlayarak insan öldürmekten yargılanmalıdır. İçki üretiminde kullanılan etil alkol, alkollü içeceklerin temel bileşenidir. Etil alkol stokları yeterli olmayınca, bazı merdiven altı üreticileri, maliyeti ucuz olduğu için, içki üretiminde metil alkol kullanmışlardır. Metil alkol sanayi alkolüdür. Birçok dezenfektan ve temizlik maddesinin içine belli bir oranda konulmaktadır.
Etil alkol, vücuda alındığında merkezi sinir sistemini baskılar ve kişinin motor becerilerinde bozulmalara, bilinç kaybına, hatta komaya girmesine neden olmaktadır. Etil alkol zehirlenmesi, tüketilen alkol miktarına, kişinin vücut ağırlığına ve alkol toleransına bağlı olarak değişmektedir. Rakı kiti ile rakı yapmak için öncelikle tarımsal kökenli %96'lık etil alkol kullanılmalıdır. Damıtılan alkole anason yağı karıştırılarak bekletilir. Rakıya karakteristik aromasını veren anasondur. Ürtimi basit ve maliyeti düşüktür. İçeceği rakıyı kendisi üreten birçok kişi tanıyorum. Bunların herhangibir sorun yaşadıklarını da görmedim.
Metil alkol ya da metanol, en basit yapıdaki alkoldür. Renksiz, uçucu, hafif kokulu, suyla tamamen karışan bir sıvıdır. Metil alkol, sıklıkla kullanılan iyi bir çözücü ve yakıttır. Geçmişte odunun damıtılması ile elde edildiği için, odun alkolü ya da odun ruhu denilmektedir. Metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkinin bir bardağı ölüme, bir kaşığı ise kör olmaya sebep olmaktadır.
Diğer yandan Metil alkol, boyaların ve verniklerin inceltilmesi ve benzinin daha düşük sıcaklıklarda iyi yanmasını sağlamak için, yakıtlara katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Alkol zehirlenmesine karşı alınabilecek en etkili önlem, tıbbi müdahale gerektiren acil bir durum olduğundan, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve profesyonel yardım almaktır. İlk yardım olarak, zehirlenme belirtileri gösteren kişi kusturulmamalı, bilinçsiz ise yan yatırılmalı ve vücudu sıcak tutulmalıdır. Ayrıca, hastanın bilinci açık ise bol su içirilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca, vücut toparlanana kadar ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması ve düzenli aralıklarla bir doktora başvurarak durumun takip edilmesi önemlidir. Rehabilitasyon sürecinde psikolojik destek almak da gerekebilir.
Etil alkol zehirlenmesinde öncelikle kişinin sağlık durumunu stabil hale getrilmelidir. Beslenme konusuna dikkat edilmelidir. Vücut, alkolün toksik etkileriyle mücadele ederken, kaybedilen elektrolitleri ve sıvıları geri kazanmak için bol su tüketilmelidir. Ayrıca, mideyi yormayan, hafif ve besleyici gıdalar tercih edilmelidir. Taze meyve, sebze ve su içeriği yüksek gıdaların tüketilmsi faydalıdır. Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Dinlenme en az beslenme kadar önemlidir. Vücudun toparlanması için kesintisiz faydalı uyku gereklidir. Yeniden zehirlenme riskini azaltmak için öncelikle, alkol tüketimi sınırlandırılmalı veya tamamen bırakılmalıdır. Alkol alındıktan sonra, ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Tütün ve alkol piyasası, 4733 Sayılı Kanun'a göre, "Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenmektedir. Türkiye de her yıl ortalama 1,2 milyar litre alkollü içecek tüketilmektedir. Bu tüketimden yılda yaklaşık olarak 23 milyar TL. ÖTV geliri elde edilmektedir. Hükumetin ÖTV oranlarına sürekli zam yapması, alkol tüketimine ve yaşam tarzına müdahale olarak görülmektedir. Diğer yandan söz konusu ÖTV artışları, kaçak içki üretimini patlama noktasına getirmiştir. Aşırı para kazanma uğruna yapılan kaçak üretimler gıda terörü olarak değerlendirilmelidir. Hükumet bu konuya daha ne kadar duyarsız kalacaktır? İçkiler sahte ama, ölümler gerçektir. Terörsüz Türkiye için, Abdullah Öcalan ile diyalog kurmayı kabul eden iktidar, gıda terörünü önlemek için nasıl bir tedbir almayı düşünmektedir? Bu konu da kamuoyu açıklama beklemektedir.