Yok öyle, hem doğayı sömür hem doğal beslen...

Mehmet Tülüce mehmettulucem@gmail.com

Zeytinyağına az kaldı.
Kasım başı hasat başlayacak Kimyasal gübre ve zehir kullanmadan ürettiğimiz zeytin yağlarımız sadece doğa dostlarına makul bir fiyatla satışa sunulacak.

Doğa karşıtı betonperestlere satışlarınız kapalıdır

Yok öyle hem doğayı sömür hem doğal beslen  
Konvensiyönel modern tarımın bir unsuru olan yoğun enerji kullanan organik tarımcılar gibi doğanın bir parçası olan insanlara yüksek fiyatlar ile ürün satmayı ahlaki bulmuyoruz. Doğal beslenme talebini sömürüye dönüştürmek kapitalizmin bir parçası olmaktır. 
  Organik tarım ile ayrıldığımız noktalardan biri de fiyatlandırmadır. Çoğu insan doğal tarım ile organik tarımı karıştırır ve aynı şey sanır. Aramızda benzerlik yoktur.
  Arkadaşlar henüz hasat işçiliği, teneke parası ve kargo ücreti netleşmedi malum bir ay içinde fiyatlar değişiyor haliyle maliyetleri de olumsuz etkiliyor. Yağ fiyatımız hasat döneminde açıklanacak. Biz size marketlerden aldığınız fiyata yakın ama doğalını vereceğiz.
  Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir Yağa yeşil tonu veren yeşil hasat , cinsi ve meyvedeki su oranıdır. Erken hasat yağlar daha yeşile kaçar ve polifenol oranı daha yüksek ve acı olur.
Bu iyidir Zeytinyağını etkileyen etkenler İklim ve toprak tipi Polifenol oranı Zeytin hasadı zamanı zeytinyağı asit oranı Hasat sonrası depolama yöntemi Yağ çıkarma şartları muhafaza koşulları.


  Kıraç topraklarda güneşi çok alan bölgelerde yetişen zeytinlerin tat ve kokusu daha güçlü olur. Kalkerli kuru topraklarda, yazları kurak geçen bölgelerde yetişen zeytinlerin yağı, yazları yağışlı, nemli ve ova topraklarda yetişenlerden daha kaliteli olur.
  Zeytinyağında en önemli kalite ölçütü Polifenol Miktarı Polifenol, insan sağlığı için önemli bir bileşendir Uzun süre güneş alan ve toprağında daha az su bulunan zeytin ağacı ile olgunlaşmamış zeytinde daha yüksek miktarda polifenol bulunur Geçen yıl kuraktı ve çok yüksekti.
  Geçen sene kurak geçtiği için polifenolden kaynaklı acılık çok fazlaydı bunu kötü bir şey sanan bir kaç müşterim aldığı yağları iade etmişti :) Doğu Akdeniz bölgesinin yağları Ege ve Marmara’dan daha acı olur. Çünkü daha çok güneş görmekte ve yazları kuraktır.
  Aynı bölgede de olsa kuzeye bakan yamaçlarda yetişen zeytinlerin yağları daha hafif olur. Bu polifenolin düşüklüğü anlamına gelir. Tüketiciler severek tüketir :) 3. Ölçüt asit oranıdır Tüketiciler asit oranını çok önemser aslında o kadar önemli değil 0.8 altının tamamı iyidir
  Zeytinyağının saflığı net olarak labaratuvar analizleri ile ortaya çıkar. Zeytinyağının asit oranı diye bilinen serbest asitlik ve zeytinyağında bulunan oksijen oranını gösteren peroksit miktarı gibi değerler ölçülür. Bu analizler zeytinyağının saflık ve kalitesini belirler
  İkinci kalite kontrol yöntemi ise duyusal tat tekniğidir. Yemeklerden bir saat sonra Bir bardağa 15 ml yağ konur. Derin bir nefes alınarak 30 saniye koklanır Daha sonra tadıma geçilir Zeytinyağını ağzın ve dilin ön kısmından, yan, arka kısım, damak ve gırtlağa gönderilir
  Duyusal kontrolde şu 3 temel şeye dikkat edilir Meyvemsi: zeytinyağının sahip olduğu meyvemsi aromayı ifade eder. Acılık: zeytinyağından alınan bu karakteristik dilin V bölgesinde alınır. Yakıcılık:Yağın karakteristik acılık tüm ağız boşluğunda hissedilmelidir.


Zeytinyağı aynı zamanda bir şifa kaynağıdır Dolayısıyla kesinlikle yetiştirme döneminde zehir kullanılmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli kalite ölçüsü budur. Maalesef %95 oranında üreticiler zehir kullanıyor köyden geliyor olması zehirsiz olduğu anlamına gelmez.