Yaban hayatı habitatları niçin çok önemli?

Ayhan Küyük ayhankuyuk19@hotmail.com



Biz ormancılar da dahil olmak üzere halkımızın çoğunluğu genellikle ormanda ağaçlara odaklanmaktan yaban hayatını pek  algılayamayız .

Dışarıdan bakıldığında ormanlar homojen ve kapalı görünmektedir. Genelde ormanı  sakin bir yer olarak algılıyoruz. Oysa   dikkatli bir şekilde   gözler ve dinlerseniz, orman o kadar da sessiz bir yer değildir. Keşfedilecek o kadar çok şey var ki .Eğer çok iyi bir gözlemciyseniz ormanda birçok hayvanı görebilir ve duyabilirsiniz .Ve  onları günün her saatinde sürekli fark edersiniz. Çünkü ormanda gündüz olduğu kadar geceleri de çok şey oluyor.

Orman ; yuvası olan ,barınan ve beslenen yaban hayvanların dünyasıdır. Orman içi açıklıklar , orman ve patika kenarları, ıslak habitatlar, aşırı kuru yerler çok özel yaşam koşullarına sahiptir. Bu bölgeler genellikle biyolojik çeşitliliğin sıcak noktalarıdır. Bu sıcak noktaların doğa tarafından mı yoksa insanlar tarafından mı yaratıldığı doğada fark etmez. İster yolun kenarına, ister kütüklere, doğal açıklıklara veya isterse de  bu bölgelerin sınırlarında çeşitlilik en fazladır. 

Kural olarak, orman yönetilirken bile yaban hayvanlar ormanda huzur bulmalıdır. Hayvanlarının seyri sadece yerel olarak ve kısa sürelerde olmalıdır. Çünkü  hayvanlar sizden kolayca kaçabilir. Ziyaretçilerin veya orman kesimlerinin  olmadığı yılın  geri kalanında hayvanlar ormanı kendilerine ayırıyor. Rahatlamak isteyenler de doğada bilinçli ve saygılı hareket ederlerse ve basit kurallara uyarlarsa hayvanlar için büyük bir rahatsızlık olmaz. Ormandaki sessizlik tam anlamıyla orman hayvanlarını rahatsız etmeyecek şekilde olmalıdır.
 
Orman, birçok  tür için geri çekilme alanıdır. Ormanda gözlemleyebildiğimiz türlerden bazıları, orijinal olarak başka habitatlarda yaşıyordur. Ancak bu geleneksel habitatlardan bazıları çok nadir hale gelmiş veya tamamen ortadan kalkmış olup  bu hayvan türleri ormanlara taşınmıştır. Orman nadir olan  son derece uzmanlaşmış türler için de bir sığınak sunar.  Orman , diğer ekosistemlerin korunma eksikliğini tam anlamıyla  telafi edemez, ancak onu bir nebze olsun olumsuz etkileri azaltabilir. 
 
Orman kuşları özellikle bu yaşam ortamına adapte olmuşlardır ve besin kaynakları ağaç tohumları, bitkiler ve hayvanlar, özellikle de buradaki böcekler şeklindedir. Birçok kuş türü ormanda sadece misafirdir ve alternatif tüneklerini burada bulmuş, başka yerlerde de evlerinde ya da sadece yuva malzemesi, yiyecek veya yırtıcılardan korunma arayışındadır. Baykuşlar  gibi belirgin orman sakinleri de dahil olmak üzere, yırtıcı kuşların da orman evidir. Orman kartalı, şahinler ve akbabalar ağaçlarda yuva yapmayı severler, ancak iyi bir genel bakışa sahip yerlerde avlanmayı tercih ederler.
 
Ormanda daha fazla yırtıcı hayvanın olmadığı sıklıkla yanlış bir şekilde iddia edilir. Durum böyle değil çünkü tilkiler, porsuklar, sansarlar, gelincikler ve vahşi kediler kemirgenlerin kontrolden çıkmamasını sağlıyor. Büyük yırtıcıları  genellikle ormanda fazla görme imkanı bulamayız. Büyük yırtıcıların geniş alanlara ihtiyacı vardır. Yoğun ve dağınık nüfuslu ülkemizde , vahşi yaşam ile özellikle koyun ve Keçi hayvancılığı olarak arazi kullanım çatışmaları vardır.

Geçiçi dahi olsa bir yerde ağaç örtüsünün traşlanarak kaldırılması (geçiçi ormansızlaşma) yaban hayatı habitatının doğrudan kaybına ve habitatlarının genel olarak bozulmasına yol açabilir. Ağaçların ve diğer bitki türlerinin ortadan kaldırılması, mevcut gıda, barınak ve üreme habitatını azaltır. Hayvanlar, kalan habitatta hayatta kalmak için yeterli barınak, su ve yiyecek bulamayabilir.

Bu tür habitat kayıpları , büyük popülasyonları daha az destekleyebilir ve bu da genetik çeşitliliğin kaybına yol açar. Hareket ve üreme için daha az alan var ise , bu da bireyler arasında rekabetin artmasına, hastalık bulaşmasının artmasına, eş bulma yeteneğinin azalmasına ve daha fazla yırtıcı bulunma  olasılığına yol açar. Sonunda, yaban hayati ağaçlandırılmış veya tek türde gençleştirme yapılmış (ikincil ormanlar ) gibi daha düşük kaliteli habitatlara sahip alanlara taşınır. Bu da sorunu daha da karmaşık hale getirir. Çünkü bu alanlar çoğu zaman doğal ormanlar (birincil ormanlar) gibi aynı doğal kaynakları sağlayamayacaktır..