Tohum dağıtıcı yabani hayvanların korunması.

Ayhan Küyük ayhankuyuk19@hotmail.com



İnsanların ormanlara  müdahalesi sadece bugünün ormanını değil, aynı zamanda yarının ormanını da olumsuz yönde etkiliyor.

Ormanların doğaya yakın olarak işletilmemesi nedeni ile bu  alanlarda  doğal yolla meydana gelen rejenerasyonun gerilemesi ormandaki böceklerin, kuşların ve memelilerin sayısındaki düşüşle doğru orantılıdır.

Bu yüzden ormanların  uzun vadede yenilenme kabiliyetini sağlamak için daha iyi korunmaları gerekir.İnsanların ormana müdahale etmesi, bu ormanlarda bulunan bitkilerin tozlaşmasına ve tohum dağılımına olumsuz etki eder. Uzun vadede bu, ormanın bağımsız olarak yeniden büyüme kabiliyetini azaltır. Bu etki hem tropikal ormanlarda hem de bizim de  sahip olduğumuz ılıman enlem ormanlarında gözlemlenebilir. 

Bu tesbit dünya çapında 34 ülkede orman bitkilerinin rejenerasyonu üzerine ayrı ayrı belgelenmiş 408 çalışmanın karşılaştırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Araştırmacılar, bitkilerin rejenerasyon döngüsündeki hangi süreçlerin özellikle insan kullanımından etkilendiğini araştırdılar ve doğal ormanları insanlar tarafından yoğun olarak kullanılanlarla karşılaştırdılar. Bitkilerin rejenerasyon döngüsü, tozlaşma, tohum dağılımı ve fidelerin oluşumu gibi bitki için olumlu süreçler ile tohum toplanması  veya yaprak hasarı gibi olumsuz süreçleri içerir. 

Bitkiler, özellikle bu döngünün başlangıcında, hayvanlarla etkileşiminden yararlanırlar.Arılar bitkileri tozlaştırır ve genetik materyallerini taşır.Tohumlar  kuşlar tarafından yenir ve başka yerlerde filizlenmek için dışkılarla birlikte yere düşer. Arazi kullanımının değişmesi, aşırı usulsüz kesimler ,ormanlarda kaçak avlanılması ve ormanın aşırı kullanılması, burada çalışan hizmet sağlayıcıları olan böcekler, kuşlar ve memelileri sıkıntıya sokmakta ve böylece ormanın yenilenmesini de bozmaktadır.

Bununla birlikte, çalışma, insan kullanımının tohum hasadı, yerleşme ve yaprak hasarı gibi sonraki süreçler üzerindeki etkilerinin çok değişken olduğunu göstermektedir. Örneğin, ormanları aşırı kullanım ormanı daha seyrek hale getirir ve böylece birçok istilacı bitkinin çimlenmesini kolaylaştırır.Aynı  zamanda toprak daha hızlı kurur, bu da mevcut bitkilerin su ihtiyacı açısından elverişsizdir.

Araştırma ,insanların ormanların yenilenme döngüsünün güçlü bir olumsuz etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Sonuç, ormanda hayvan türlerinin daha iyi korunmasını gerekiyor.Bunda ormanlarda bitkilerinin tozlaşması ve tohum dağılımı için çok önemlidir.

Özellikle Merkez Av Komisyon Kararlarında avlanılması serbest Alakarga, Sansar ,Karatavuk ve Öter Ardıç Kuşu gibi tohum dağıtıcı hayvanların mutlaka korunmaları gerekiyor. Ormanların yenilenme kapasitesini ancak bu şekilde uzun vadede koruyabiliriz