"Ormanlarınıza iyi bakın ve onlara sahip çıkın!

Ayhan Küyük ayhankuyuk19@hotmail.com


Orman, birçok farklı hayvanın yaşadığı ve bitkilerin yetiştiği muhteşem bir dünyadır. Ormanlar bunun yanında da nefes almamıza yardımcı olur, kuvvetli yağış ve sellerden  bizi korur.Erozyonu önler bize sağlıklı temiz su sağlar.
Eğlenme ve dinlenmemize yardımcı olur.

Bununla birlikte ormanlar oldukça hassastır ,bizim korumamıza ve bakımımıza ihtiyaç duyarlar.

Ormanı korumak için yapabileceğimiz ilk şey doğayı kirletmemek için ormana çöp atmamaktır. Çevreyi temiz tutmaya yardımcı olmak için geri dönüşüm kutuları ve kapları kullanabiliriz. Ayrıca halihazırda birikmiş olan çöplerin temizlenmesine yardımcı olmak için ormandaki çöp toplama temizliklerine katılabiliriz. 

Ormanları korumak için yapabileceğimiz ikinci şey gereksiz yere ağaçları kesmemektir. Ağaçları kesmemiz ormandaki doğal dengeyi bozuyor, birçok hayvan evini ve yaşam alanını kaybediyor. Orman hayattır ve ormandaki her ağaç doğal dengenin korunması açısından önemlidir.

Ormanı korumak için yapabileceğimiz üçüncü şey ormanda ateş yakmamaktır. Özellikle sıcaklığın ve kuraklığın tavan yaptığı bugünlerde en ufak bir ihmal ve dikkatsizliğimiz geniş orman alanlarını yok edebilecek, hatta hayvanların ve insanların hayatlarını tehdit edebilecek ciddi yangınlara yol açabilir.Orman kenarı dahi olsa  ateş yakmaya karar verirseniz, buna izin verildiğinden emin olun ve tüm güvenlik kurallarına lütfen uyun!

Sonuçta ormanları korumak için onlara değer vermeli, yaşamlarına ve varlıklarına saygı duymalıyız. Ormanda ancak yol ve patikalarda yürüyebiliriz, ağaçları ve çalıları kırmamaya özen göstermeliyiz.Ayrıca ormanda yaşayan hayvanlar ve bitkiler hakkında daha fazla bilgi edinerek onların yaşam alanlarını korumalarına nasıl yardımcı olabileceğimizi daha iyi anlayabiliriz.

Yukarıda belirttiğimiz tüm bu basit adımlar ile gelecek nesiller için doğal ormanlarımızı korumak için elimizden geleni yapalım!

Her birimizin ormanın korunmasına katkıda bulunabileceğimizi unutmamak önemlidir. Ormanları koruyalım, çünkü onlar yaşamlarımız ve gezegenimizin geleceği için çok önemli. Ormanlarımıza sahip çıkalım ki, onların güzelliklerinin tadını çıkaralım ve ormana  tüm faydaları için teşekkür edelim.