Üreticilerden çam balı için acil eylem planı talebi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Şahin, "Orman yangınlarından dolayı çam balını yapan böcek popülasyonunun biyolojisinin olumsuz etkilenmesi Muğla yöresindeki çam balı üretiminin yüzde 70-80 azalmasına sebep olmuştur." dedi.

Reklam
Reklam



Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, bu yıl yaşanan orman yangınlarının çam balı üretiminin yüzde 80 civarında azalmasına sebep olduğunu belirterek, "Çam Balı Üretimi başlığı altında acil eylem planı hazırlanmalı." dedi.
Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke ormanlarının en önemli zenginliklerinden birisinin çam balı olduğunu söyledi.
Dünya çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 92'sinin Türkiye'de yapıldığını dile getiren Şahin, Yunanistan'ın ikinci sırada bulunduğunu ifade etti.

Şahin, Türkiye'de çam balı üretiminin yüzde 65-75'inin Muğla'daki kızılçam ormanlarından elde edildiğine dikkati çekerek, "Yaşadığımız yangınlar nedeniyle Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman alanlarının yüzde 30-35'i yanmıştır. Milas'ta da orman sahaları ciddi oranda yanmıştır. Köyceğiz, Seydikemer ilçelerinde orman kayıpları olmuştur. Çam balı üretim alanlarının ise yaklaşık yüzde 10'u yanmıştır. Arıcılar yangınlar dolayısıyla bölgeye gelemediler ve üretim yapamadılar." diye konuştu.

Osmaniye, Mersin ve Antalya Manavgat bölgelerinde de orman yangınları nedeniyle büyük zarar oluştuğunu belirten Şahin, yangınlardan dolayı arıcıların sonbaharda üretimi yapılan püren ve keçiboynuzu balından mahrum kaldığını dile getirdi.

Çam balı üretiminde orman yangınları nedeniyle düşüş yaşandığını vurgulayan Şahin, "Orman yangınlarından dolayı çam balını yapan böcek popülasyonunun biyolojisinin olumsuz etkilenmesi Muğla yöresindeki çam balı üretiminin yüzde 70-80 azalmasına sebep oldu. Diğer bölgelerdeki bal üretiminin azalması ise iklim değişikliği, ani sıcaklık değişiklikleri ve kuraklıktan kaynaklanmaktadır." dedi.
"Basra böceği zararlı böcek kategorisinden çıkarılmalı"

Şahin, bir an önce arı üreticilerinin yaralarının sarılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bal üretiminin tekrar artması için Muğla dışında çam balı üretilen şehirler olan Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın ve Antalya'daki çam balı üretim alanlarının kapasiteleri artırılmalı ve alanları iyi değerlendirilmeli, 'Çam Balı Üretimi' başlığı altında acil eylem planı hazırlanmalı, arılı kovan destekleri sonbahardan önce yapılmalı ve arıcılarımızın Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmeli. Ayrıca bu yıla özgü olarak arıcılarımıza 'yaşam desteği' verilmeli ve Basra böceği olarak bilinen çam pamuklu koşnili zararlı böcek kategorisinden çıkartılarak böceğin adapte olabileceği kızılçam bölgelerine aşılama yapılmalıdır."

YeniÇiftçi